Здраве и красота

„Не“ на антидепресантите!

Натурални методи за лечение на депресия

29.09.2014г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Депресията е често срещано психично разстройство в нашето съвремие. Не че не е съществувала и преди, но днес в забързаното ежедневие много хора страдат от това неприятно състояние поради хилядите ангажименти и пренебрегването на важните малки неща от личния живот.

Антидепресантите са ефективен метод за притъпяване на симптомите на депресия, но не са начин на лечение на проблема. Освен това имат редица вредни и понякога доста тежки странични ефекти.

Ако имате подобен депресивен проблем можете да си помогнете по естествен начин, вместо да се тъпчете с изкуствени и най-вече вредни антидепресанти.

Кои са природните методи за лечение на депресията?

Омега 3-мастни киселини

Храните, богати на омега-3 мастни киселини, са много подходящ начин да преборите депресията. Вярвате или не, храната може да регулира в голяма степен здравословното състояние на организма, включително и психичното здраве.

Рибата е най-богатият източник на омега-3 мастни киселини в природата, затова похапвайте риба по-често. Омега-3 имат свойството да стимулират секрецията на серотонин – така наречения „хормон на щастието“.

Сложни въглехидрати

Въглехидратите също влияят върху нивата на серотонина в кръвта. Важно е да се отбележи, че простите въглехидрати като захарта и скорбялата (в бялото брашно, белия ориз и картофите) могат да повишат нивата на серотонин и именно заради това са препоръчителна храна в такива случаи.

Все пак консумацията на прости въглехидрати предизвиква и рязко повишаване на кръвната захар, което е повече вредно за организма, отколкото полезно, а и представлява риск от отключване на диабет.

Свързани статии

Затова специалистите препоръчват редовна консумация на сложни въглехидрати. Те имат същите свойства спрямо серотонина, но се разграждат много по-бавно, което не предизвиква резки промени в баланса на глюкозата в кръвта. А са и полезни от гледна точка на фигурата.

Сложните въглехидрати се намират в плодовете, зеленчуците, бобовите растения, пълнозърнестите храни и ядките.

Тренировки

Редовната физическа активност стимулира освобождаването на ендорфини, които ни карат да се чувстваме щастливи. Ежедневните упражнения ще предизвикат редовни нормални нива на ендорфини в кръвта, което ще повиши трайно настроението и ще намали депресията.

Медитация

Защо да гълтате хапчета, като можете да се отдадете на релакс чрез медитация? Тя е един от най-добрите начини за успокояване на мислите и освобождаване на лошата енергия, натрупана в организма.

Едно проучване, отразено от BBC News съобщава, че медитацията може да намали депресията с до 50%, което в комбинация с останалите съвети е един доста добър начин да се освободите от негативното състояние.

Коментирай