Здраве и красота

Физически признаци на депресия

Главоболието е един от най-често срещаните симптоми

26.02.2014г. / 08 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Всеки е чувал за онова състояние, което извежда човек от социалните му контакти. Състояние, при което се губи интерес към всичко хубаво, минават мисли за самоубийство, усеща се постоянно напрежение, болка в мускулите и различни части на тялото, има постоянен плач и т. н. Това се нарича депресия.

Хората рядко обръщат внимание на това какво се опитва да подскаже тялото им. Депресията не е безобидна. Всъщност тя не е само една. Съществуват няколко вида депресии, като някои от тях са :

  • Тежка депресия
  • Хронична депресия – по-лека форма на депресия, която засяга милиони хора
  • Атипична депресия – най-често възниква в следствие на настъпване на внезапно събитие от негативен характер (загуба на близък), в следствие на минали преживявания и други.
  • Следродилна депресия – обхваща периода след раждането
  • Биполярна депресия – няма точно установена причина за появата на този вид депресия, но се смята че може да се дължи на физиологични, биологични и социални фактори, които могат да доведат до химични промени в мозъка.
  • Сезонна депресия – депресия при смяна на сезоните
  • Психотична депресия – симптоми на депресия, съпроводени със самообвиняващи мисли, халюциниране и други.

Депресията се отразява не само на психичното, но и на физическото здраве. Има няколко основни симптоми, които подсказват за нея.

Болки във врата

Когато човек е засегнат от депресивни състояния, могат да се появят болки във врата. Често ако вече сте имали тези оплаквания, при депресия тези болки могат да се усилят.

Главоболие

Един от най-често срещаните симптоми при депресия. В случай, че страдате от мигрена, състоянието ви може да се влоши при депресия.

Гадене

Проблемите с храносмилателната система също са засегнати от депресията. Може да почувствате не само гадене, но и да имате запек или диария.

Свързани статии

Проблеми със съня

Един от първите признаци на депресия. Обърнете внимание на качеството на съня. Хората в депресия не могат да заспят часове наред, будят се нощно време, будят се твърде рано или спят по-дълго от нормалното.

Храносмилателни проблеми

Включват болки в корема или стомаха, гадене, повръщане, запек, диария.

Промени в апетита и теглото

Значителната загуба или наддаване на тегло са симптоми, които не бива да подминавате. При депресия някои хора започват да губят апетит, докато други не спират да се хранят.

Умора, световъртеж

Ако нямате някакви здравословни проблеми, които да се характеризират с тези симптоми, когато сте в депресия без значение от продължителността на съня, вие ще се усещате по-слаби, уморени, ще ви прилошава. Възможно е да усещате нещо като стягаща болка в гърдите, при която имате усещането, че не ви достига въздух.

Коментирай
1 rate up comment 8 rate down comment
се тая ( преди 9 години )
кво ви дреме? и без тва наистина всичко е безсмислено. Дали ще живееш до 300 години, ще те хване ебола или ще те блъсне ескимос с детско скутерче... се тая, няма файда от нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 7 rate down comment
Дани ( преди 10 години )
Да не ти пука за истината, живей си живота и това е. Истината и без това едвали ще я разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 4 rate down comment
pepi ( преди 10 години )
ne me boli glavata , prosto vijdam 4e niama na4ini da se nameri istinata , ot predvaritelno podrabotena informacia , ot izmamite na rabotidateli,,,,edva li 6te nameria istinata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар