Здраве и красота

Даншен – поредното китайско чудо

Многобройните здравословни ползи на даншена

03.10.2014г. / 17 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Всички сме чували за женшен, но има една изключително полезна билка с подобно наименование, която се използва отдавна в традиционната китайска медицина за лечение на много тежки заболявания и състояния. Става дума за билката даншен.

Даншенът е от рода на салвията, вид градински чай, високо ценен заради свойствата на корените си. Среща се и се употребява също в Япония. Расте на доста голяма надморска височина по тревисти хълмове и горски местности.

Даншенът се използва от десетилетия съвсем официално в болничното лечение в Китай най-вече при случаи на исхемичен инсулт. Но тази билка е известна още и като сърдечен тоник, повлиява изключително благоприятно и черния дроб, както и панкреаса. Затова се дава и при пациенти с диабет.

Помага при сърдечносъдови заболявания

Тази прекрасна и полезна билка укрепва и тонизира сърцето и помага за стабилизирането на сърдечния ритъм. Даншенът намалява холестерола и е ефикасен в борбата с плаките по съдовете. Така се намалява рискът от инфаркт.

Освен това даншенът действа и като своеобразен антикоагулант, който разрежда кръвта и предотвратява поява на съсиреци – главна причина за тромбоза и емболия.

Свързани статии

Полезен за черния дроб

Черният дроб е пречиствателната станция на организма, която най-често се нуждае от детоксикиране, за да работи нормално. Пряко свързаният орган с черния дроб е жлъчката, която също често страда от неправилното хранене, злоупотребата с алкохол и метаболитните смущения.

Знаем, че тези фактори предизвикват поява на камъни в жлъчката и съответно болезнени възпаления. Даншенът или по-точно отварата от него е много полезна за детоксикиране и оздравяване на тези два важни органа.

Ефикасен при атеросклероза


Сред многобройните ползи на даншена за сърдечносъдовата система е и предпазването на съдовете от атеросклероза. Даншенът отпуска гладката мускулатура на кръвоносните съдове и поддържа главните артерии в добро здраве. Така се нормализира и кръвообращението, а заедно с него и правилното оросяване на мозъка и останалите важни органи.

Стимулира жлезите с вътрешна секреция

Даншенът най-вече стимулира работата на щитовидната жлеза, за която знаем, че отговаря за контрола на повечето жлези с вътрешна секреция. Тя контролира и работата на важни органи в тялото като очи, сърце, панкреас и при отклонение от нормата могат да възникнат сериозни проблеми.

Силен срещу болката

Китайският цяр е мощен срещу болката. Той предпазва мозъчните клетки от увреждане от свободните радикали, което освен това има голямо значение и при предпазването им от стареене и туморно разрастване.

Можете да се възползвате от многобройните ползи от даншена у дома съвсем лесно, приготвяйки си чудотворната отвара.

Снимка: Wikimedia Commons

Коментирай