Здраве и красота

Прочистете червата от токсините

Пийте пресен сок от ябълки

11.11.2014г. / 15 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Дебелото черво е важна част от храносмилателната система. Когато не функционира правилно, то започва да абсорбира токсините, вместо да ги елиминира. Натрупването на токсини може да бъде причина за появата на главоболие, подуване на корема, запек, газове, наддаване на тегло, липса на енергия, умора и хронични заболявания.

За да подобрите функцията на дебелото черво и да изчистите голяма част от токсините е добре не само да промените начина си на хранене, но и да включите определени храни и напитки в него. Вижте някои от тях.

Пресен ябълков сок

Пресният ябълков сок е едно от най-добрите средства за прочистване на дебелото черво. Редовната му консумация подобрява движенията на червата, разгражда токсините и подобрява здравето на черния дроб, както и на храносмилателната система. Консумирайте всекидневно от него по една две чаши.

Лимонов сок

Пресният лимонов сок изобилства от антиоксиданти и витамин С, които имат благоприятно действие върху храносмилателната система. За да прочистите ефективно червата и за да имате енергичен старт на деня, смесете пресен лимонов сок с малко мед и вода.

Пийте тази напитка една седмица, сутрин на гладно, а след това веднъж или два пъти седмично.

Пресен зеленчуков сок

За прочистване на дебелото черво е добре да правите разтоварващи дни, в които да консумирате само пресни зеленчукови сокове. Зелените зеленчуци дължат своя цвят на хлорофила, който помага за премахване на токсините.

Също така са богати на витамини, минерали, аминокиселини и ензими, които помагат за поддържането на добро здраве. Особено полезни са сокове, приготвени от моркови, цвекло, краставици, спанак, магданоз, целина и други.

Храни, богати на фибри

Консумирането на храни, богати на фибри ще помогне за прочистването на дебелото черво от вредните токсини. Фибрите помагат за подобряване на перисталтиката на червата, намаляват запека, който е честа причина за натрупването на токсини в организма и образуването на хемороиди.

Добавете към вашето ежедневно хранене пресни плодове като малини, круши и ябълки, както и свежи зеленчуци като артишок, грах и броколи, зърнени култури, пълнозърнести храни, ядки, фасул и семена.

Кисело мляко

Редовната консумация на прясно и кисело мляко е добър начин за поддържане на дебелото черво здраво. Пробиотичните храни съдържат живи и активни култури, които доставят „добри“ бактерии на червата, подобряващи храносмилането.

Свързани статии

Също така се борят с възпалителните заболявания на червата. Млякото намалява и риска от растежа на ракови клетки на дебелото черво.

Джинджифил

Джинджифилът е ароматна подправка, която може да помогне за намаляване на подуването на корема и стимулиране функциите на дебелото черво. Консумацията на джинджифил помага за отделянето на токсините, подобрява храносмилането, стимулира секрецията на храносмилателни сокове.

Подправката може да приемате добавяйки я в чай, настъргана или в сух вид, добавена към супи, салати, ястия.

Коментирай