Здраве и красота

Храни, които никога да не ядете!

Съставките им са изключително вредни

15.10.2014г. / 08 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Знаем, че в преработените храни има всякакви вредни съставки, които обаче са позволени на пазара. Всички тези съставки в съвкупност от различните продукти правят ежедневието ни изключително наситено с канцерогенни вещества и такива, намесващи се в баланса на хормоналната система.

Знаем това и въпреки това продължаваме да консумираме вредни храни!

Кои са едни от най-опасните за здравето продукти, към които никога да не се обръщаме в ежедневието си?

Риба меч

Рибата меч се счита за деликатес, но тя съдържа изключително големи количества живак. Живакът е мощен невротоксин, който може да увреди сериозно развиващите се деца, чиято имунна система все още не е напълно изградена.

Диетични газирани напитки

Колкото и да бъдат рекламирани, диетичните газирани напитки си остават едни от най-вредните, дори повече от обикновените еквиваленти със захар.

Изкуствените подсладители като аспартам и адвантам са стотици пъти по-сладки от захарта и причиняват невероятно объркване в ендокринната система. Панкреасът започва да секретира бясно инсулин, който обаче не се абсорбира от клетките и така се завърта порочен кръг, който сериозно грози човек от диабет.

Консервирани домати

Почти няма домакиня, която да не ползва готови консерви домати за ястията си. Удобно е, не се налага да се варят и белят предварително, но пък в консервите има много вредни вещества.

Едно от най-вредните е бисфенол-А – синтетичен естроген, който е пряко свързан със заболявания като сърдечносъдови, диабет, репродуктивни проблеми, хормонален дисбаланс, затлъстяване.

И най-лошото е, че дори малки количества бисфенол-А са достатъчни, за да нанесат трайни увреждания в клетките.

Свързани статии

Пуканки за микровълнова печка с аромат на масло

Любимите пуканки се оказват по-вредни, отколкото си мислите. Те съдържат диацетил – химикал, който е толкова токсичен, че е вреден дори за работниците във фабриките, където биват произведени тези „храни“.

Диацетилът причинява производствени болести най-вече на белия дроб. Представете си какво се случва с организма ви, ако погълнете този препарат чрез изкуствената храна, която ви се предлага!

Бял шоколад

Белият шоколад е любимо лакомство на много хора и малки деца. Проблемът при него обаче е, че по изкуствен път е освободен от всички какаови полезни фитонутриенти и е обогатен с купища емулгатори и изкуствени подсладители, които да придадат апетитния му вкус. Тези вредни вещества влияят на кръвоносните съдове, мозъка и дори на настроението посредством хормоналния баланс.

Изводът е – колкото и да са примамливи тези храни, постарайте се да ги изключите от менюто си. За ваше добро е!

Коментирай