Здраве и красота

Натурални грижи при менопауза

Помагат да намалите стреса и главоболието

17.12.2014г. / 10 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Менопаузата е определено трудна фаза в живота на всяка жена, но и естествен процес, който настъпва. Не е лесно да се справим с всички психически и физически неразположения, които се отразяват върху качеството ни на живот. Но с помощта на някои естествени средства можем да ги намалим. Запишете си ги.

Куркума

Куркумата е чудесна подправка, която широко се използва в източната и индийската кухня. Ако все още не сте я добавяли към вашите ястия, има няколко добри причини да го направите.

Консумацията на куркума може да помогне да облекчите неприятното главоболие благодарение на куркумина, който се съдържа в нея. Куркуминът съдържа фитоестроген, който от своя страна спомага да увеличите нивата на естрогена, които с напредването на възрастта намаляват.

Мака

Мака е растение, което се отглежда предимно в перуанските Анди. То е изключително богато на аминокиселини, повишава защитните сили на организма, спомага да намалите стреса и да останете балансирани и спокойни, повишава либидото, също така ще ви осигури и по-спокоен сън.

Мака може да си закупите от всички магазини, в които се предлагат биохрани. Добавяйте от нея всеки ден към плодовите и зеленчукови пресни сокове или шейкове.

Жълт кантарион

Една билка, която има широко приложение. В проведено проучване 76% от жените участвали в него споделят, че са били повлияни положително от това растение, което им помогнало драстично да се намали тежестта на физическите и психически симптоми, от които е придружена менопаузата.

Приемайте я под формата на ароматен чай.

Черен кохош

Черният кохош има благоприятно действие при пациенти страдащи от артрит и подагра, облекчавайки интензитета на болката им.

Но през последните години билката започна да се препоръчва и за облекчаване на някои неразположения вследствие на менопаузата, като вагинална сухота, главоболие, горещи вълни.

Свързани статии

Черният кохош съдържа химикали, подобни на естрогена. Може да го приемате под формата на чай.

Аврамово дърво

Едно от най-ефективните растения за женското здраве. Помага за регулирането на менструалния цикъл по време на пременопаузата, регулирането на хормоналния баланс, подобрява настроението, възстановява женската репродуктивна система и други.

За разлика от маката и черния кохош, аврамовото дърво не съдържа химикали, подобни на естрогена.

Коментирай