Здраве и красота

5 храни, полезни за родилки

Хапвайте повече спанак

24.02.2015г. / 16 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Здравословното хранене по време на бременност е от изключително значение, но е също толкова важно и след раждането на бебето.

Благодарение на някои храни, ще можете по-бързо да се възстановите, да имате повече енергия и да намалите риска от появата на следродилна депресия. Освен полезните спанак, кафяв ориз и мляко, вижте какво друго е добре да включите в режима си на хранене.

Яйца

Яйцата са отличен източник на пълноценни белтъци и важни аминокиселини. Консумирайки яйца, ще имате повече сила и издръжливост да се грижите за вас и бебето ви.

Яйчните жълтъци са също един от малкото естествени източници на витамин D, който е важен хранителен елемент за поддържане на здрави кости, както и изграждането на такива. Яйцата са богати и на холин, който е от решаващо значение за изграждането на центъра на паметта на мозъка на бебето. Хапвайте по 5-6 яйца седмично.

Овесени ядки

Овесените ядки са една от най-здравословните храни, които се препоръчва да консумирате след раждането. Те още са наричани лактогенна храна. Богати са на фибри, лесно смилаеми са, засищат, намаляват риска от запек.

Много често жените след раждане страдат от запек, затова е добре да си осигурят полезни храни, богати на фибри. Овесените ядки са богати и на желязо, а честата им консумация намалява риска от появата на желязодефицитна анемия и насърчава отделянето на мляко.

Сьомга

Сьомгата е изключително полезна и вкусна риба, която може да си позволите да консумирате и през кърмаческия период, тъй като тя има по-малко живак в сравнение с филето от акула или скумрията.

Има висока хранителна стойност и съдържа голямо количество мазнина, наречена докозахексаенова киселина. Тя помага в развитието на нервната система на новороденото. Сьомгата също е и с високо съдържание на протеини и витамин B12.

Боровинки

Според специалисти добре е младите майки да включат в дневното си меню и тези плодове. Боровинките са богати на антиоксиданти, които спомагат за унищожаването на свободните радикали, което намалява риска от появата на редица заболявания.

Също така боровинките съдържат всички важни витамини и минерали, от които кърмещата майка се нуждае. Хапвайте всеки ден по една-две порции, за да намалите стреса и да имате повече енергия.

Свързани статии

Бадеми

Бадемите предоставят широка гама от хранителни вещества като витамин Е и есенциални мазнини, които са важни за здравето на майката и бебето. Есенциалните мастни киселини, включително омега-3 мастни киселини в бадемите също ще помогнат за увеличаване количеството на кърмата и за подобряване на нейното качество.

Бадемите са богати и на протеини и калций, който е важен за здравето на костите и зъбите. Хапвайте всекидневно по една шепа сурови бадеми.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимна ( преди 9 години )
:)Трябва им, но ако са по-пълнички, могат да пазят диета, а бременните и кърмещите - не, освен ако не са толкова пълни, че това застрашава здравето им и това на бебето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Мен ( преди 9 години )
До Анонимна: и ако не са кърмеши - кво, не им ли трябва енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Анонимна ( преди 9 години )
Месо, прясно мляко и сладки неща за повече енергия. Както и бременните, кърмещите родилки трябва да ядат ПРЕДИ ВСИЧКО това, което им се яде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар