Майчинство

Ниско самочувствие при децата

Децата с ниско самочувствие са предимно перфекционисти

14.07.2014г. / 16 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В забързаното ежедневие родителите често забравят да обръщат внимание на емоциите на децата. Подрастващите със своето поведение винаги изпращат сигнали към възрастните, които подсказват за евентуален емоционален проблем, като ниското самочувствие.

Ниското самочувствие при децата не е рядко срещано. Има много причини, които могат да накарат едно дете да се чувства по този начин, като:

  • Тормоз върху него от връстници
  • Прекалено строго възпитание
  • Липса на комуникация между деца и родители
  • Липса на подкрепа от страна на родителите
  • Постоянното сравняване на възможностите на детето с възможностите на други деца
  • Обидни думи отправени от страна на родителите към него
  • Проблеми в семейството
  • Недобра комуникация между учител и дете
  • Здравословно състояние
  • Ниски резултати в учебния процес и други.

Как да разберете дали вашето дете има проблем със своята увереност и самочувствие? Има няколко предупредителни знака, като:

Срамежливост

За децата е нормално да бъдат срамежливи. Но когато детето страда от ниско самочувствие, тази срамежливост е прекалена. В тези ситуации детето избягва срещите и познанствата с нови хора.

Песимизъм

Децата също могат да бъдат песимисти. Преди да са опитали нещо ново, те предварително споделят с вас, че няма да могат да се справят. В тези моменти родителите често чуват самокритични коментари, като: „Никога нищо не правя както трябва“, „Никой не ме обича“, „Аз съм грозен/а“, „Вината е моя“, „Другите са по-умни от мен“ и т. н.

Перфекционизъм

Децата с ниско самочувствие са предимно перфекционисти. Заради страха си от провал, те са склонни да правят нещата до степен на съвършенство.

Несигурност

Ниското самочувствие често поражда и несигурност. Несигурните деца искат винаги родителите им да бъдат около тях, за да ги наставляват. Когато в парка се срещнат с нови приятелчета, често избягват запознанствата с тях, до момента, в който родителят не се намеси.

Страх

Ненужните страхове често са признак на ниско самочувствие. Страхът се проявява в моменти, в които детето се страхува да опитва нови неща, защото то вече е решило, че няма да може да се справи с предизвикателството.

Обикновено децата са любопитни и безгрижни и никога не се замислят дали ще успеят или не. Те на всяка цена пробват, дори по няколко пъти. Но децата с ниско самочувствие се страхуват да бъдат безгрижни.

Свързани статии

Отлагане на задачите във времето

Към страха винаги има и отлагане на предизвикателството във времето, защото отново ниското самочувствие е причина за непроявяването на смелост и любопитство от страна на детето.

Агресия

Ниското самочувствие често се превръща в агресия. Агресия над други деца, дори и животни.

Тя или той често напускат играта скоро, след като е започнала, отказвайки се при първия признак на безсилие.

Обърнете внимание на тези сериозни признаци. Това как детето ви се чувства докато расте ще изиграе роля в неговия живот на възрастен. Това, което сме днес, се дължи до голяма степен на нашите преживявания като деца.

Снимка: Thinkstock

Коментирай