Здраве и красота

Храни, които ви карат да излъчвате лоша миризма

Защо някои хранителни продукти предизвикват лоша миризма?

05.02.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Забелязали ли сте, че някои хора миришат лошо, въпреки чистите дрехи и парфюма, които носят? Има много неща, които предизвикват лоша телесна миризма. Едно от тях е храната, която консумираме.

Разбира се, значение има и начинът, по който метаболизмът ви обработва храната. Но все пак има някои храни, които доказано ни карат да понамирисваме по-лошо от обикновено. Кои са те?

Червено месо

Червеното месо, най-вече говеждото, причинява интензивна миризма. През 2006 година учени от Чехия събрали проби от потта на мъже, ядящи месо и от вегетарианци. След това помолили група жени да определят най-лошата миризма въз основа на множество фактори.

Резултатите посочили, че миризмата на месоядците е много по-неприятна от тази на вегетарианците.

Обезмирисяване: Прост начин за премахване на лошата миризма от червено месо е просто да ограничите червеното месо. То е вредно и от гледна точка на холестерола и сърдечносъдовите заболявания, така че ползите от намаляването на консумацията са повече.

Къри и кимион

Кърито и кимионът са силни подправки, които носят със себе си и телесна миризма. Ароматите на тези две подправки се излъчват от порите на кожата в комбинация с други телесни секрети. Резултатът е много неприятен.

Обезмирисяване: Вместо да си причинявате неприятната миризма на кимиона, заместете го с кардамон. Той е ароматен и е от семейството на джинджифила, който се усвоява бързо от тялото и оставя свеж аромат.

Чесън

Чесновата воня се излъчва не само от дъха, а от цялото тяло. Неговата миризма пропива кожата, защото при рязане или мачкане неговите активни съставки изпускат серни съединения, които излъчват силна неприятна миризма.

Обезмирисяване: Ако миризмата идва най-вече от подмишниците, намажете с ябълков оцет и разтрийте. Ако дъхът ви е най-засегнат – хапнете няколко сурови ореха.

Свързани статии

Аспержи

Аспержите също причиняват зловоние. Тяхната миризма се пропива не само в потта, но и в урината. Това е така, защото сярното съединение меркаптан се разпада в храносмилателния тракт, освобождавайки силна неприятна миризма.

Обезмирисяване: Вместо да се мъчите с аспержите, заменете ги с чушки. Те са прекрасни във всичките им форми – сурови, варени, печени, и няма да страдате от обвинителните погледи на близките и колегите ви, когато минат след вас през тоалетната.

Кръстоцветни зеленчуци – броколи, зеле, брюкселско зеле

Повечето деца мразят тези зеленчуци. Някои дори не могат да свикнат да ги ядат и като възрастни. Подобно на всички гореспоменати, те са богати на сяра, която причинява лошата миризма.

Въпреки това в тях има и много полезни хранителни вещества и антиоксиданти, заради които си заслужава да не ги изключвате от менюто. Но лошото е, че освен миризма, те могат да ви докарат и метеоризъм и подуване на корема.

Обезмирисяване: Яжте тези видове зеленчуци, когато сте сигурни, че няма да излизате от вкъщи. Така няма да се лишите от полезните им качества, но и няма да предизвиквате неприязън у хората.

Коментирай