Здраве и красота

Какво причинява лошата телесна миризма?

Кога потта мирише прекалено лошо и на какво се дължи това?

29.05.2014г. / 15 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Изпотяването е неприятна част от физиката на човека. Още от древността хората правят всичко възможно да заличат или поне намалят лошата телесна миризма. Изпотяването е необходимо, защото е механизъм за охлаждане на организма, механизъм, чрез който се извеждат голяма част от токсините с отделянето на потта.

Но понякога се случва така, че не просто се потим, а направо смърдим! В кои случаи потта мирише не само неприятно, но и много силно? Какво можем да контролираме в ежедневието си, за да намалим лошата миризма?

Бактерии

Хората имат два основни типа потни жлези. Екринните жлези покриват по-голямата част от тялото и произвеждат солена, водниста пот. Апокринните жлези се намират обикновено под мишниците, в слабините и на местата, където има изявени кожни гънки.

Апокринните жлези нарастват с пубертета и засилват действието си. Те отделят пот с млечна консистенция, чиято основна съставка е вода, примесена с протеини, липиди, мастни киселини, холестероли и желязо. Всички те съдържат соли.

Когато потта срещне бактерии някъде по кожата, миризмите започват да се повишават. Стрептококус епидермидис и стрептококус ауреус са бактерии, които разграждат потта и започват да генерират миризливи странични продукти. Всъщност, не бактериите са проблемът, а именно страничните продукти от взаимодействието им с потта.

Протеини

След интензивна тренировка някои хора миришат остро, като на препарат за почистване. Това е така, защото телата им преработват протеините. Хората, които се опитват да натрупат и моделират мускулната си маса наблягат на протеиновата диета. В резултат на натрупването на протеини в кръвта и тяхното преработване, потта започва да мирише по особено и силен начин.

Ако потта ви мирише на амоняк, можете да наблегнете на приема на въглехидрати и, разбира се, да посетите лекаря си.

Андростенон

В продължение на години лекари и изследователи се опитват да разберат защо миризмата на подмишниците е толкова ужасна. Това е така, защото заедно с всички бактерии по кожата, там се намират обширни съвкупности от екринни и апокринни жлези. Подмишниците постоянно са сгънати и това създава предпоставка за триене на кожата и задръжка на нечистотии.

Потта, секретирана от подмишниците, съдържа андростенон и други стероиди, които са в малко по-големи количества при мъжете. Андростенонът има доста неприятен мирис. Наподобява смесица между мускусен мирис и миризма на урина.

Свързани статии

Мастни киселини

Бактериите се намират в изобилие и по краката. Тези части на тялото са покрити през повечето време с чорапи и затворени обувки, а това е предпоставка за по-лесното развитие на болестотворни бактерии. Затова и миризмата там е по-силна и остра, в сравнение с други области на тялото.

Основният виновник за тази воня е изовалериановата киселина. Тя представлява мастна киселина с къса верига, която обикновено се среща в сиренето и бирата – там, където има процеси на ферментация. Потта на краката съдържа и пропинова киселина (друга мастна киселина), която мирише силно на оцет.

Вашата кожа

Какво има във вашата кожа също е от значение за миризмата на потта. В действителност, има над 100 различни летливи органични съединения върху човешката кожа, която е най-големият орган от човешкото тяло.

Една от тези съставки е бензотиазол. Това е сярно съединение, което се използва като хранителна добавка. То има силна и остра миризма на сяра, която кара кожата да мирише доста неприятно. Концентрацията на това съединение варира в зависимост от възрастта.

Всички тези миризми могат да бъдат сигнал за някакво нарушение или заболяване някъде в организма, затова не бива да се подминават с лека ръка.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )