Здраве и красота

7 знака, че диетата ви е небалансирана

По какво да разберете, ако диетата ви вреди повече, отколкото помага?

15.02.2015г. / 08 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има много признаци, по които можете да разберете, че диетата ви е небалансирана. Трудно се постига режим, който да допълва изцяло нуждите на организма – не защото не е възможно, а защото често е трудно постижимо.

Липсата на съществени хранителни вещества кара организма да губи своите сили, да забавя процесите, което го кара да проявява различни симптоми.

Кои са типичните признаци, че диетата ви е небалансирана и че има нужда от преосмисляне?

Прекалявате с основните хранителни вещества

Въглехидратите, мазнините и протеините са основните хранителни вещества, факт. Но ако се съсредоточавате само върху тях, това няма да е достатъчно за организма.

Той има нужда от калций, магнезий, желязо, цинк, изобщо всякакви минерали, за да работи добре. Не забравяйте и фитонутриентите, които са от съществено значение за борбата срещу стареенето, хроничния глад, умората и различни увреждания.

Вие сте обсебени от диетата си

Страхувате се да приемате мазнини и въглехидрати, дори прекалено многото протеини ви карат да се чувствате зле – тогава значи нещо не е наред с диетата ви.

Нито мазнините, нито въглехидратите, нито протеините са врагове на здравето. Тайната е в баланса. Ако намерите златната среда в съотношението между всички основни хранителни вещества, тогава ще усетите полезните ефекти на диетата си.

Храните се на крак

За да се спазва здравословен хранителен режим, трябва човек да отделя достатъчно време за това. Ако хапвате нещо набързо и на крак, това може да предизвика проблеми в нивата на кръвната захар, рисковете от възникване на инсулинова резистентност, диабет, сърдечносъдови заболявания се увеличават.

Ако изпитвате хронична умора, това може да се дължи на изчерпване количествата на минерали в организма. На тялото са нужни и витамини, които да участват в различните процеси в клетките.

Наблягате на протеините

Ако намалите или изключите мазнините и въглехидратите, това неминуемо ще доведе до редукция на теглото. Наблягането на протеините има доказан ефект. Той обаче е временен и доста нездравословен.

Престараването с протеините крие рискове от увреждане на вътрешните органи, най-вече черния дроб и бъбреците. Важно е да се включват всички хранителни вещества, за да функционират клетките в организма правилно.

Свързани статии

Сваляте килограми, след това ги качвате

Ако не можете да задържите килограмите си в оптимални граници продължително време, това говори, че диетата ви е неправилна и се отразява зле на организма.

Избягвайте диетите с йо-йо ефект, защото те имат бързи и драстични резултати, но връщането на килограмите след това е безмилостно.

Най-здравословното нещо, което можете да направите, е да изберете режим, който трайно застопорява килограмите в най-добрите граници.

Прекалявате с тренировките

Не си мислете, че ако тренирате твърде много, ефектът ще е по-голям. Тялото има нужда от почивка. Мускулите имат нужда от време за възстановяване. Възстановяването се случва и чрез прием на здравословна храна. Ако тренирате прекалено много без да приемате полезни вещества, това ще доведе до определени симптоми.

Хронична умора

Липсата на важни хранителни вещества постепенно кара организма да се чувства все по-уморен и отпаднал. Ако непрекъснато нямате енергия за извършване на различни дейности, това вероятно се дължи на небалансираната ви диета.

Коментирай