Здраве и красота

Как организмът предпазва сам себе си

Някои защитни функции на организма

15.04.2015г. / 10 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Човешкото тяло е сложна система. Като такава система то изпълнява редица функции, които ни защитават от външни заплахи, травми и други неприятни последици. Вижте някои от механизмите за сигурност на човешкото тяло.

Прозяване

Като цяло прозяването е полезно за човешкото тяло. Една от основните причини, поради които се прозяваме е необходимостта за охлаждане на мозъка, най-често когато сме претоварени. Когато сме активни, имаме недостиг на сън, преспали сме, изпитваме психологически стрес или напрежение, тялото ни започва защитна реакция.

Чрез прозявката ние вдишваме голямо количество въздух, мозъкът се охлажда леко, увеличава се притокът на кислород в кръвта и се отпускат мускулите.

Кихане

Механизмът на кихане започва в тялото ни в момента, в който в носната кухина се натрупват прекалено много алергени, микроби, прах. В този момент има дразнене на нервните окончания и кихането ни помага да се отървем от всички тези дразнители.

Честото кихане за продължителен период от време може да подсказва, че човек се намира в непосредствена близост до алерген.

Протягане

Протягането също е защитен механизъм на организма, въпреки че ние изцяло контролираме този процес. То е много важно за функционирането на тялото. Когато се протягаме, ние се подготвяме за физическите дейности, които ни очакват през деня. Протягането също така загрява мускулите, подобрява кръвообращението и настроението.

Загуба на паметта

В някои случаи загубата на памет е реакция на мозъка, която защитава нашата психика от травми, които сме преживели. В много случаи жертви на насилие или хора преминали през бедствия забравят най-страшните моменти.

Настръхване на кожата

Настръхваме най-често при резки промени в температурата или под въздействието на силни емоции.

Свързани статии

Настръхването е реакция на тялото ни, когато то се опитва и да се сгрее. Тази защитна реакция е наричана още „гъша кожа“. В някои случай може да се дължи и на състояние на стрес, частични припадъци и други.

Плач

Една от защитните функции на лигавицата на окото в контакт с чужди тела е появата на сълзи. Но сълзите също така са инструмент и за емоционална защита. Учените смятат, че в стресови ситуации, тялото създава нов, много мощен център на дразнене, който има за цел да се отвлече вниманието ни от болката, която изпитваме.

Ето защо се смята, че когато плачем, ние притъпяваме болката.

Коментирай