Здраве и красота

Как да третираме мазна коса?

Няколко удобни рецепти

17.05.2015г. / 15 27ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Мазната коса, като тип, определено не е нещото, което всяка от нас иска да има, но за съжаление, доста трябва да се научим да живеем с нея.

Причината за това е, че често основите на този проблем се крият в генетичния код – нещо, което не можем да променим.

В допълнение, подлагането на стрес може да предизвика свръх производство на себум по скалпа. Проблемът с това е, че колкото по-мазна е косата ни, толкова по-често я мием и често това само влошава ситуацията.

Честото третиране на косъма с шампоан го изсушава. Представяме ви няколко полезни съвета за това, как да третирате полезно мазна коса.

Свързани статии

1. Лимонов сок или оцет

Тези течности съдържат киселини и могат да бъдат използвани вместо балсам за коса. По този начин ще се запази производството на себум под контрол. Изстискайте сока на един лимон и го смесете с вода. Ако предпочитате оцет, то тогава използвайте 2-3 супени лъжици. След като измиете с шампоан, изплакнете косата с водата с оцет/лимон и оставете да подейства няколко минути преди да изплакнете.

2. Алое вера

Гелът от алое вера е изключително полезна натурална съставка, която решава проблеми както с кожата, така и с косата. Използвайте една супена лъжица гел от алое вера и го смесете с две супени лъжици шампоан. Измийте косата и оставете да подейства няколко минути, преди да изплакнете. Ако искате да засилите ефекта, добавете една супена лъжица лимонов сок.

3. Чай

Черният чай съдържа танинова киселина, която стяга порите и ефективно намалява количеството себум, което произвеждат. Сварете две пакетчета чай или две супени лъжици и оставете течността да се охлади. Измийте с шампоан и изплакнете с чай. Ако повтаряте процедурата два или три пъти седмично, ще забележите ефект съвсем скоро.

Коментирай