4 вкусни рецепти за Коледните пости

Тези рецепти съчетават простота, традиция и вкус

15.11.2025г. / 07 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Коледните пости са време за пречистване – не само на тялото, но и на духа. От 15 ноември до 24 декември вярващите се въздържат от месо, млечни продукти и яйца, а в някои дни – и от олио. Това обаче не означава, че трапезата трябва да е скучна или бедна. Българската кухня изобилства от постни ястия, които съчетават вкус, традиция и аромат.

Ето четири лесни и вкусни рецепти, които ще внесат уют и разнообразие на вашата трапеза по време на постите:

Постна боб чорба

Сгряваща, ароматна и изключително питателна

Необходими продукти: 

  • 1 чаша боб
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 1 домат
  • чубрица
  • джоджен
  • сол
  • малко олио

Накиснете боба от предната вечер. След като се свари, добавете ситно нарязаните зеленчуци и подправките. Оставете да къкри на слаб огън, докато всички съставки омекнат и ароматите се слеят.

Зеленчукови кюфтета на фурна

Лека, но засищаща алтернатива на месните ястия

Необходими продукти: 

  • 2 картофа
  • 1 тиквичка
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2 с. л. брашно
  • копър
  • сол
  • черен пипер.

Настържете зеленчуците и ги отцедете от течността. Смесете ги с брашното и подправките. Оформете малки кюфтета и ги подредете в тава, намазана с малко олио. Печете до златисто.

Леща яхния

Традиционно ястие, което никога не омръзва

Необходими продукти:

  • 1 чаша леща
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 скилидка чесън
  • 1 домат
  • червен пипер
  • чубрица
  • сол
  • олио

Задушете лука, моркова и чесъна и добавете лещата, заедно с малко вода. Когато е почти готова, прибавете домата и подправките. Гответе, докато се сгъсти.

Постна баница с тиква 

Перфектен завършек на всяка постна трапеза

Необходими продукти: 

  • 1 пакет кори за баница
  • 800 г настъргана тиква
  • 100 г орехи
  • 100 г захар
  • канела
  • олио

Задушете тиквата със захарта и канелата. Върху всяка кора разстелете от плънката, поръсете с орехи и навийте на руло. Подредете навитите парчета в намазана тава и печете до златисто.

Тези рецепти съчетават простота, традиция и вкус. Те напомнят, че постът не е лишение, а възможност да се насладим на богатството на природата и да подготвим сърцето си за светлия празник – Рождество Христово.

Да ви е сладко!
 

Коментирай