Здраве и красота

В сезона на черешите – запознайте се с ползите им!

Здравословните богатства на сочната череша

11.06.2015г. / 16 19ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Черешите са сладък, сочен, любим и полезен плод, който много хора обичат. В разгара на сезона на червения плод смятаме, че е редно да ви запознаем с някои от най-добрите ползи за организма от черешите, заради които да изтичате до пазара и да си купите от чудния плод!

Защита от диабет

Въпреки че са сладки, черешите предпазват от развитие на диабет. Те имат нисък гликемичен индекс (22) в сравнение с кайсиите (57), гроздето (46), боровинките (40) и сливите (39).

Това ги прави чудесен избор за старт на деня, особено за диабетици.

Помагат за добрия сън

Не можете да спите през нощта? Черешите идват на помощ! Ако изпиете прясно изцеден сок от череши, ще заспите като бебета в рамките на 30 минути.

В едно проучване било установено, че участниците, пили сок от череши преди сън, заспивали доста по-бързо от останалите. Това се дължи на стимулацията на мелатонин, необходим за здравия сън.

Намаляват коремните мазнини

Черешите намаляват коремните мазнини, което ги прави подходящи за похапване по време на диета или при наличие на метаболитен синдром.

Помагат при болестта на Алцхаймер

Черешите допринасят за подобряване на паметта, концентрацията и предотвратяване симптомите на болестта на Алцхаймер заради богатството им на антиоксиданти.

Намаляват риска от инсулт

Алените плодчета са много богати на антоцианини, които са пигментите, даващи червения цвят на черешите. Те активират специални гени, участващи в метаболизма на мазнините и глюкозата.

По този начин се намаляват рисковете от завишени нива на холестерол, кръвно налягане и диабет.

Забавят стареенето на кожата

Черешите имат най-високи нива на антиоксиданти от всички плодове. Те помагат на организма да се бори със свободните радикали, които ни карат да изглеждаме състарени.

Честото ядене на череши забавя процеса на стареене, според учени от Университета в Мичиган. Сокът от череши дори се препоръчва като алтернативно лечение за други състояния на кожата.

Свързани статии

Намаляват мускулните болки

Чаша и половина череши на ден или една чаша черешов сок помагат за намаляване на възпалението на мускулите и болезнеността.

Полезни са за сърцето

Черешите са с високо съдържание на калий, който помага за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Рискът от хипертония се намалява. Това се дължи и на фитостеролите в черешите, които освен това намаляват и лошия холестерол.

Помагат при остеоартрит

Болката и дискомфорта от подутите и възпалени артритни стави се облекчават от черешите и сока от тях. Консумацията на сок от череши два пъти дневно доказано намалява възпалителния процес.

Предотвратяват рак на дебелото черво

Веществата в черешите намаляват канцерогенните съединения, които се образуват в дебелото черво.

Тъканта на черешата забавя окислението на мастните липиди и намалява образуването на хетероциклични ароматни амини.

Коментирай