Здраве и красота

Тренировките предизвикват ли акне?

Как да избегнем възпалението на кожата вследствие на обилно изпотяване?

14.06.2015г. / 07 33ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Редовните тренировки са от огромно значение за здравето. Бузите поруменяват, заблестяват и се усеща лека топлина по кожата. В този момент рискът от запушване на порите и поява на възпаление се увеличава.

Така се появява акнето. Какво можете да направите, за да предотвратите появата на акне вследствие на тренировката?

Измийте лицето си веднага след като сте готови

Това е най-добрият начин за предотвратяване на акне, свързано с физическите упражнения. Измийте лицето си с хладка вода веднага след приключване с тренировката, защото потта създава условия за поява на бактерии, причиняващи гнойни пъпки.

Взимайте и душ по възможно най-бързия начин

След тренировка не си тръгвайте с потните дрехи. Не е добър вариант да се преоблечете със сухи дрехи без да се изкъпете веднага след упражненията.

Задържането на потта върху кожата, а заедно с нея и други частици от кожата, предизвиква акне по деколтето, гърдите и гърба. Опитайте се да взимате душ веднага след приключване на тренировката.

Не докосвайте лицето си

Неизбежно е ръцете ви да не влязат в контакт със стотици хиляди бактерии, когато се упражнявате. Независимо дали го правите във фитнес салон (където уредите бъкат от бактерии), вкъщи или на открито, бактериите са навсякъде.

Каквото и да правите, не докосвайте лицето си, за да не „лепнете“ още микроби върху него.

Избършете фитнес оборудването си

Преди да използвате каквото и да е фитнес оборудване, забършете с антибактериална кърпичка частите му, с които имате пряк контакт. Преди вас са ги използвали десетки хора, които са оставили своите бактерии върху дръжките.

Смесването на потта, бактериите по ръцете и чуждите бактерии е огромна предпоставка за поява на кожни възпаления, в това число и акне.

Носете свободни памучни дрехи

Памукът е естествена материя, която диша и предотвратява натрупването на пот. Прекалено стегнатите екипировки не са добър избор.

Свързани статии

Сваляйте грима си преди тренировка

Когато тренирате тялото ви има нужда да се охлажда. Това се случва чрез порите на кожата. Ако те са запушени с грим, охлаждането става невъзможно. Потните секрети се натрупват под грима и резултатът е гнойно акне.

Ексфолирайте веднъж седмично

Ексфолирането помага да се отървете от мъртвия слой клетки, които „улавят“ бактериите по кожата. Подберете по-нежни ексфолианти и избягвайте агресивното търкане на кожата, което усложнява още повече акнето.

Избирайте подходящия слънцезащитен крем

Наложително е да носите слънцезащитен крем, ако тренирате на открито. Трябва да изберете най-подходящия крем за вашата кожа. По този начин ще защитите кожата си от натрупване на мазен слой, който блокира порите.

Коментирай