Здраве и красота

Полезни храни, които консумираме грешно

И се лишаваме от здравословните им ползи

21.07.2015г. / 14 44ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато се заговори за здравословно хранене, много от нас вдигат гордо глава, защото често похапват здравословни храни.

Това е много хубаво, но и здравословните храни могат да носят повече калории на организма, ако не бъдат приготвени по правилния начин. Освен това, грешната обработка на полезните продукти пречи на усвояването на пълния капацитет от важни хранителни вещества.

Дори да имаме добри намерения, ние често грешим при избора и приготовлението на здравословните храни. Ето няколко примера:

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е чудесен източник на полезни протеини. То е една от най-подходящите храни преди тренировка, но само в случаите, в които е напълно натурално и приготвено от пресоване на фъстъчената ядка.

Много от готовите фъстъчени масла съдържат добавени захари, хидрогенирани масла, сол, които влошават качествения прием на полезни вещества.

Затова избягвайте ненужните мазнини и захари. Избирайте натурално фъстъчено масло, ако искате наистина то да е здравословно.

Сушени плодове

Снимка: iStock

Сушените плодове са много подходящи за бърза закуска, когато нямате нищо друго под ръка, а сте гладни. Вместо да се обръщате към бързата храна, винаги носете сушени плодове или ядки в чантата си.

Те утоляват глада по здравословен начин. Но това не важи, ако в тях има отново добавена захар. Някои хора се заблуждават, че ако ядат здравословен продукт, независимо какво е добавено към него, организмът им ще си извлече ползите.

Това е заблуда, която не трябва да се следва. Добавените захари трябва да се избягват във всичките им разновидности, ако искате тялото ви да е здраво, а талията – тънка.

Иначе, сушените плодове са прекрасни, защото засищат глада за „нещо сладко“ и дават на организма полезни въглехидрати.

Бобови храни

Бобовите храни са с ниско съдържание на мазнини и богати на бавно разграждащи се сложни въглехидрати. Освен това, те дават на организма полезни фибри, подпомагащи перисталтиката на червата и ускоряващи метаболизма.

Свързани статии

Проблемът с бобовите храни е, че много често хората ги консумират от консерва, а не пресни. В много консервирани храни се добавя химикалът бисфенол А, който се свързва с повишен риск от рак, сърдечносъдови заболявания, ранно начало на пубертет, хормонален дисбаланс.

Консервираните бобови храни са с високо съдържание на натрий, което повишава риска и от хипертония.

Най-простият и адекватен съвет е да се доверявате на пресните продукти, колкото и време да отнема приготвянето им. Така е най-полезно за здравето.

Коментирай