Здраве и красота

Полезни храни, които консумираме грешно

И се лишаваме от здравословните им ползи

21.07.2015г. / 14 44ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ябълки

Ябълките са с нисък гликемичен индекс. Препоръчителни са за страдащи от диабет. Освен това намаляват лошия холестерол, заради пектина, съдържащ се в тях. Ябълките съдържат много минерали, богати са на витамин А, С, калций, калий, фолиева киселина, желязо.

Лошото е, че всички тези полезни вещества се намират най-вече в кората. Ние често белим кората. Някои не я обичат, други се притесняват от нитратите, които биха могли да се намират в нея.

Наблягайте на консумацията на органични и биопродукти. Така ще се насладите на максимума от техните хранителни стойности.

Броколи

Броколите са много полезни, но когато са сурови. Но няма човек, който да ги яде сурови. Е, може ви суровоядците, но за всички останали това звучи малко налудничаво.

Най-здравословният начин да ядем броколи е не да ги печем, задушаваме или пържим в тиган заедно с други продукти, а да ги запаряваме съвсем леко за няколко минути.

Така хранителната им стойност се запазва, а вкусът се разкрасява и обогатява.

Не яжте сладките картофи пържени; снимка: iStock

Сладки картофи

Сладките картофи са с високо съдържание на витамин А, препълнени са с антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства.

Но сладките картофи определено не са полезни, ако ги пържите или добавяте захар към тях, макар и кафява. Тези картофи най-добре могат да ви доставят хранителните си ползи, ако ги печете цели и то с възможно най-малко мазнина.

Коментирай