Здраве и красота

Косвени признаци за наличие на диабет

Скрити знаци, подсказващи за диабет

05.11.2015г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Диабетът е една от най-коварните болести, вземаща все по-големи размери през последните десетилетия. Коварността на това заболяване се състои в това, че то причинява много поражения на организма преди реално болният да осъзнае, че страда от диабет.

Има някои скрити сигнали, които подсказват за наличие на диабет и които помагат за ранното и адекватно овладяване на болестта.

Често уриниране

Честото уриниране може да се обърка с инфекция на пикочните пътища. Но разликата при нея е наличието на тръпнене, парене и болка при уриниране.

При диабетно болните уринирането е провокирано от компенсаторните механизми на организма, който се опитва всячески да изхвърли глюкозата от тялото, след като тя не е обработена по правилния начин и се е задържала.

Усещане за непрекъснат глад

Характерно за диабетиците е много бързото огладняване и най-вече вълчият глад. Когато човек има диабет, проблемът с преработването на глюкозата причинява задържане на въглехидрати, които изстрелват нивата на инсулина в небето. Оттам идва и огладняването, защото инсулинът действа по този начин.

Непрекъснато лошо настроение и лесно избухване

Не си мислете, че химичните и метаболитни процеси са само проблем на физическо ниво. Веществата в организма влияят на настроението, затова високите нива на кръвната захар могат да предизвикат резки влошавания в настроението. С нормализиране на глюкозата и инсулина тези пристъпи изчезват.

Лесна уморяемост и липса на енергия

Енергията може да се изчерпва по различни причини, но ако това започва да се превръща в хронично състояние е добре да се обърне внимание. Неправилното обработване на храната пречи на енергийното захранване на клетките, а от това страдат всички органи и, разбира се, целият организъм.

Необяснима загуба на тегло

Ако започвате да губите част от теглото си без да сте променили начина си на хранене и движение, значи нещо не е наред. Причините могат да са много, сред тях е и диабетът. Това се случва, защото неправилното обработване на веществата кара организма да търси алтернативни начини за добив на енергия. Намира я в мастните депа на клетките.

Непрекъсната жажда

Честото уриниране ще ви накара да се чувствате непрекъснато жадни. Пък и големите количества задържани захари причиняват допълнителна жажда. Ето защо ще ви се пие вода непрекъснато.

Свързани статии

Размазано зрение

В първия момент вероятно повечето хора си мислят, че са вдигнали диоптъра, но размазаното зрение е и един от симптомите на диабет. Това заболяване засяга много пряко очите, структурата и функционалността им.

Диабетната ретинопатия е усложнение, причинено от нарушения метаболизъм на захарите в тялото. При неглижиране на проблема и нелекуване, диабетната ретинопатия води до слепота.

Бавно зарастване на раните

Повишените нива на кръвна захар предизвикват бавно зарастване на рани, дори и най-незначителните драскотини.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
Moskova ( преди 8 години )
vsi4kite simptomi gi imam no kato hapna 6okolad nqmam problem zna4i e drugo daite drugo zabolqvane
отговор Сигнализирай за неуместен коментар