Здраве и красота

Кожни проблеми – симптоми на диабет

По какво да познаете дали имате нужда от консултация с лекар?

15.11.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много милиони хора по света страдат от диабет. Страшно много и умират от коварната болест и усложненията, до които води. Днес освен инсулинозависимият диабет тип 1 огромна скорост набира и неинсулинозависимата разновидност на опасната болест, а именно диабет тип 2.

Диабетът често настъпва вследствие на нездравословен начин на живот, неправилно хранене, но и поради генетични причини, както и вследствие на отключване, породено от инфекциозно заболяване или стрес.

Независимо какви са механизмите, предизвикали появата на болестта, тя си остава опасна и животозастрашаваща, ако не бъде стриктно контролирана.

Има много симптоми, по които човек може да се усъмни, че страда от тази тежка, но контролируема болест. Някои от тях са лесно забележими, като кожните промени, например.

Ето кои са най-честите от тях, подсказващи за проблем с кръвната захар!

Акантозис нигриканс или „мръсен врат“

Това кожно състояние най-често се наблюдава по задната част на врата. Шията изглежда мръсна, без да е такава. Кожата е видимо сбръчкана и пигментирана. Пациентите се оплакват от сърбеж и парене.

Това често е симптом на резистентност към инсулин, което означава, че тялото не е чувствително към този хормон, а нивата на глюкоза се натрупват в кръвта.

Най-често този кожен проблем се наблюдава при пълни хора, но не само. Среща се и при деца.

Общ сърбеж

Хората с генерализиран сърбеж по цялото тяло имат и обриви, упорито съхнеща кожа, сърбящ и лющещ се горен слой. Това е така, защото диабетът уврежда възможността на кожата да задържа влагата.

Малки кожни бучки или гънки

Малките кожни бучици около врата и кожните гънки са показател за инсулинова резистентност. Тези допълнителни гънки и кожни образувания, приличащи на бенки, могат да предизвикат силно дразнене, поради релефния си характер. Иначе се считат за доброкачествени образувания.

Те не са задължителен белег за наличие на диабет. Но са показател, че човекът трябва да си прави редовни кръвни тестове за диабет.

Ксантелазми

Те представляват белезникаво място по горния клепач. Това образувание се състои от холестерол и се наблюдава при хора с диабет. Този козметичен дефект може да се коригира много успешно с лазерна апаратура. Но това не означава, че проблемът, който го предизвиква не трябва да бъде овладян.

Ако забележите подобни кожни образувания по клепачите си, незабавно се консултирайте с ендокринолог.

Свързани статии

Гранулома ануларе

Това представлява необичаен кожен обрив, който може да се срещне по цялата площ на тялото. Състои се от малки релефни петна, които нямат ясен център. Обикновено кожата в засегнатия участък не предизвиква сърбеж или раздразнение. Тези симптоми се усещат съвсем леко.

Витилиго

Витилигото е автоимунно заболяване, което може да съществува самостоятелно и да няма общо с диабета. Но може да възникне и като симптом на това страдание.

Витилигото представлява силно нарушение на пигментните клетки, които са унищожени от клетките на имунната система.

Рецидивиращи кожни инфекции

Диабетът понижава общия имунитет на тялото. Хората, страдащи от диабет са склонни да развиват множество кожни инфекции, които на всичко отгоре заздравяват трудно и бавно.

Бактериалните и гъбичните инфекции са много характерни за диабетиците. Това е така, защото тези бактерии се хранят със захари и когато се създава такава среда, те се размножават неконтролируемо. Затова е от огромно значение поддържането на нормални нива на глюкоза в кръвта.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
отборка ( преди 9 години )
ЛигО, хиди във Вита, а после и в МД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 3 rate down comment
скинти ( преди 9 години )
кожните обриви водят действително до диабет, а след това и до други усложнения - умствено затъпяване, силно разточителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар