Здраве и красота

Чести усложнения в следствие на диабет

Бъбречни заболявания

05.08.2014г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Почти всеки здравословен проблем е причина за появата на редица други усложнения, които допълнително влошават здравословното състояние. Такъв е и диабетът.

Има редица фактори, които влияят на появата на диабет като възраст, наследственост, неправилно хранене. Споделяме някои от най-честите усложнения настъпващи в следствие на диабет.

Сърдечни заболявания и инсулт

Хората, които страдат от диабет са застрашени от редица заболявания възникващи в следствие на диабета. Те са в пъти по-застрашени от възникването на коронарни сърдечни заболявания и инсулт в сравнение с тези, които не боледуват от диабет.

В световен мащаб тези настъпващи усложнения са водещите причини за смъртността сред диабетици. При диабет мастните депа, които се образуват в организма могат да блокират артериите и това да доведе до инфаркт или инсулт.

Диабетиците имат по-висока степен на съсирване на кръвта и това може да доведе до високо кръвно налягане.

Бъбречни заболявания

Бъбречната недостатъчност също е често срещано усложнение, което се наблюдава при много пациенти страдащи от диабет. Състоянието е причина за увреждането на кръвно филтриращи единици на бъбреците. В следствие на това бъбреците не могат да отстранят отпадъчните продукти, намиращи се в кръвта.

Проблеми с очите

Голяма част от диабетно болните имат и проблеми с очите. В най-тежките случаи се наблюдава диабетна ретинопатия, повредени съдове на ретината на окото, катаракта, помътняване на лещата на очите, глаукома в следствие на която се уврежда зрителният нерв.

Свързани статии

При навременно установяване на глаукомата проблемите с очите могат до голяма степен да бъдат овладени.

Диабетна невропатия

Това е нервно нарушение, причинено от диабета. Наблюдават се няколко вида диабетна невропатия:

  • Периферна невропатия – засяга нервите на ръцете, краката, стъпалата, пръстите
  • Автономна невропатия – наблюдава се нарушена функция на автономната нервна система като сърце, пикочен мехур, белите дробове, червата и др.
  • Проксимална невропатия – наблюдава се ограничаване движенията на тялото в долната част

Гастропареза

Според учени около 20% до 30% от диабетиците, страдащи от диабет тип 1 са по-податливи на това усложнение. При тях се наблюдава тежко увреждане на мускулите на стомаха и те не функционират нормално.

По този начин се забавя изпразването на стомаха, което нарушава храносмилането. При пациенти страдащи от диабет тип 2 състоянието се наблюдава по-рядко.

Коментирай