Здраве и красота

5 шеметно топящи мазнините съставки

Изгарят мазнините по-бързо от всички други!

03.04.2016г. / 09 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването и красивата стройна фигура са блян за много жени. Свалянето на килограми и поддържането на оптимално тегло и здраво тяло са нелека задача, която е направо непосилна за мнозина.

Слабата и здрава фигура изисква много грижи, лишения, тренировки и правилен режим на хранене. Не всеки успява да постигне този цялостен баланс.

Но има някои хранителни съставки, продукти и подправки, които изгарят изключително ефективно мазнините и помагат в отслабването. Кои са те?

Лимонов сок

Изследванията показват, че няколко лъжици пресен изцеден лимонов сок на ден намаляват нивата на кръвната захар, ускоряват метаболизма и спомагат за изгарянето на мазнини. Полифенолите в лимоновия сок потискат складирането на мазнини в мастните депа като едновременно с това възпрепятстват образуването на нови такива.

Това предпазва от излишно тегло и същевременно спомага за намаляване на излишните килограми.

Куркума

Куркумата е естествено средство за борба с възпаленията в организма. Знаем, че прекомерното натрупване на мастна тъкан предизвиква възпаления, които затрудняват организма в обработката и редукцията на мазнините. От тези възпаления произхождат и редица други здравословни проблеми.

Куркуминът е активната съставка на куркумата. Той е ензим, който спомага за разграждането на мазнините по-бързо от нормалното. Куркуминът потиска възпалителните процеси и предпазва от затлъстяване и свързаните с него усложнения.

Канела

Канелата е друга вълшебна подправка. Тя има огромно количество антиоксиданти в себе си. Те са полезни в отслабването, работата на сърдечносъдовата система, а и предпазват от рак и стареещи процеси в организма.

Канелата доказано предпазва и от диабет, защото сред най-значимите ѝ свойства е понижаването на кръвната захар и нормализирането на инсулиновия толеранс на клетките. Ежедневната консумация на канела към ястия и напитки предпазва от диабет тип 1 и 2, както и метаболитен синдром, свързан със застрашително трупане на мазнини в коремната област.

Необходимо е само да приемате по 1 и ½ супени лъжици канела на ден, за да си спестите множество проблеми.

Ленено семе

Лененото семе е изключително богато на омега-3 мастни киселини. Те са едни от най-ревностните борци срещу мазнините. Тези мастни киселини намаляват възпаленията, подобряват работата на сърцето и кръвоносните съдове, намаляват нивата на холестерола, липидите и триглицеридите и балансират хормоните.

Добавяйте ленено семе към смутита, салати, ястия.

Свързани статии

Лют червен пипер

Лютият червен пипер е вълшебен. Той спомага за изгарянето на повече калории от всяка друга подправка. При консумацията на лют червен пипер температурата на тялото леко се повишава, като по този начин метаболизмът се ускорява. Калориите се горят по-бързо, а мазнините се топят по-качествено.

Проучванията показват, че лютият червен пипер дължи ползите си на ензима капсаицин, който стимулира изгарянето на мазнините.

Снимки: istock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Стоимен ( преди 8 години )
Преди да пишете, четете! За да не пишите глупости. Куркуминът не е ензим, нито капсаицинът. Куркуминът е полифенол, капсаицинът - алкалоид. Не са белтъчни вещества. Ензимите са белтъчини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар