Здраве и красота

Изненадващи причини за сърдечни проблеми при жените

Късна бременност

03.04.2016г. / 11 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Според изследвания честотата на сърдечносъдови заболявания се е увеличила през последното десетилетие. Риск от развитие на тези заболявания има и при двата пола. Въпреки някои от водещите застрашаващи фактори като затлъстяване, нездравословно хранене и стрес, има изненадващи такива, на които е добре да обърнете внимание, особено ако сте жена.

Късна бременност

Късната бременност и особено тази след 40-годишна възраст, крие големи рискове от сърдечносъдови заболявания. С напредване на възрастта, започват промени в ендотелните клетки (клетки, покриващи кръвоносните съдове).

Ендотелната дисфункция е причина артериите да стават твърди, което води до появата на високо кръвно налягане. Това състояние може да се влоши, ако имате висок холестерол, сгъстяване на кръвта, което води до прекомерно натрупване на плака в артериите, причиняващо блокирането им.

Нерядко късната бременност е съпроводена и с индуцирана хипертония, която също е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Работа на смени

Работите ли на смени? Крайно време е да помислите за здравето на сърцето си! Оказва се, че работата до късни часове през нощта, както и на смени, може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Това не само се отразява на модела на сън, но също така нарушава циркадния ритъм (часовника на тялото) и е причина за повишаване нивото на хормоните на стреса.

Освен това, липсата на сън и постоянното излагане на стрес, стимулират производството на предизвикващи възпаления цитокини, което вреди на кръвоносните съдове и води до отлагането на холестерол върху стените на артериите.

Ендокринни проблеми

За ендокринните проблеми няма възраст. Все по-често млади жени до 30-годишна възраст са засегнати от тях. Дисбалансът във функциите на щитовидната жлеза, както и наличието на диабет тип 1, ви излагат на риск от сърдечни заболявания. Ето защо е важно веднъж годишно да правите профилактичен преглед при кардиолог.

Прием на добавки

Без значение дали сте бременна, планирате бременност или сте в менопауза, лекарите обикновено препоръчват прием на хранителни добавки, обогатени с калций. Това се налага, тъй като рискът от загуба на калций от тялото се увеличава с възрастта, а само с обикновено хранене няма как да си набавите нужното количество.

От друга страна прекомерният прием на добавки с калций причинява втвърдяване на артериите, поради отлагането му по тях, а това увеличава налягането в същите. Бъдете внимателни и с приема на витамини.

Прекомерният прием на витамин А и витамин Е също може да увеличи риска от сърдечни заболявания чрез повишаване на кръвното налягане.

Как да намалите риска от сърдечни болести:

Когато искате да приемате хранителни добавки, добре е предварително да се консултирате с вашия фармацевт или лекар.

На всеки шест месеца изследвайте нивата на кръвната захар.

Следете за стойностите на кръвното налягане.

Свързани статии

Кажете „Не!“ на тютюнопушенето, но знайте, че и пасивното пушене увеличава риска от сърдечни заболявания.

Хранете се здравословно, спортувайте умерено 3-4 пъти седмично.

Ограничете консумацията на алкохол, кофеинови, газирани и енергийни напитки.

Осигурете си практики, които ви помагат да се разтоварите от ежедневния стрес.

Коментирай