Здраве и красота

Признаци на ендометриоза

Обилно кървене по време на менструация

21.04.2016г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ендометриозата засяга милиони жени по света. Това е състояние, при което ендометриалната тъкан се установява извън матката в други органи на таза като яйчниците, фалопиевите тръби. Тя може да се разпространи и към други вътрешни органи, като червата и пикочния мехур. Заболяването на женската полова система се установява чрез лапароскопия.

Едни от основните причини за появата на ендометриоза са възпалителни заболявания на органите на малкия таз. Състоянието се лекува чрез медикаменти или оперативно. Какво може да подскаже, че страдате от ендометриоза?

Ето едни от най-честите симптоми, които не бива да подминавате.

Болезнена менструация

Един от най-честите симптоми за наличие на ендометриоза е болезнената менструация. Тази болка може да започне седмица преди овулацията и да продължи до една седмица след края на менструацията. Болката може да бъде постоянна или да предизвика спазми.

Обилно кървене по време на менструация

Един опасен симптом на ендометриозата, който не бива да подминавате е прекомерно кървене по време на менструация. Менструацията може да продължи по-дълго от 7 дни. Обилното кървене може да бъде причина и за появата на желязодефицитна анемия.

Едни от най-честите неразположения при анемия са умора, загуба на коса, чупливи нокти и други. Ето защо, ако забележите, че всеки месец менструацията ви е по-обилна от нормалното или имате ниски нива на желязо, задължително се консултирайте със специалист.

Болка в гърба

Появата на болки в гърба може да има различни първоизточници. Преди и по време на менструацията неразположенията в долната част на гърба са нормални. В останалите случаи болката може да бъде в следствие на увреждане на съединителната тъкан в резултат на ендометриоза.

Безплодие

Ако от дълго време правите опити за бебе и те са безуспешни, причината за това може да се окаже ендометриоза. При това положение невъзможността да заченете се дължи на съединителната тъкан, която уврежда яйчниците и стените на матката.

Свързани статии

При зачеване, износването на бебето също може да се окаже трудно. За щастие, ако ендометриозата бъде установена навреме и бъде предприето адекватно лечение, жената може да забременее.

Болки по време на полов акт

Тъй като ендометриозата вреди на репродуктивните органи, половият акт може да се окаже неприятно изживяване. Болката по време на секс най-често се случва при проникването. Ето защо не бива да неглижирате и този симптом.

Снимка: istock

Коментирай