Здраве и красота

Как да облекчим изгаряния и зачервявания по натурален път?

Идва сезонът на слънчевите изгаряния

24.06.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото кожните изгаряния не са рядкост. Почти всеки страда от зачервявания, мехури или кожни раздразнения, причинени от слънцето.

Изгарянията през лятото са много опасни, защото потенциално повишават риска от рак на кожата и то многократно. Но станалото – станало! Трябва да се помага някак. Защо да не облекчите зачервяванията и болките от изгаряния с натурални продукти?

Ето кои са най-ефикасни:

Овесена каша

Овесената каша облекчава паренето и намалява зачервяването от слънчево изгаряне. За да успокоите кожата смесете ½ чаша топла вода с 1/3 чаша овесени ядки. Изчакайте да набъбнат и омекнат. Разбъркайте добре и добавете малко кисело мляко, мед и един белтък. Добре разбърканата маска се нанася върху изгорялото лице или участък от кожата и се оставя да действа поне 15 минути.

Алое вера

Изгорялата кожа е крайно дехидратирана. Затова е необходимо течностите в нея да се възстановят незабавно. Ето защо алоето е най-подходящо в случая.

Прясното алое, както и гелът от него, хидратират изгорялата кожа и я обогатяват с полезни регенериращи вещества. Месестата част на алоето се прилага директно върху изгорелия участък и се оставя да подейства. Алое има свойството да отнема горещината от засегнатото място и да облекчава дискомфорта и болката.

Скоро след прилагането му отминава и зачервяването.

Снимка: iStock

Избягвайте да използвате тежък грим и руж

След като вече сте успокоили изгорелите участъци, особено по лицето, недейте да третирате и с тежък грим. Зачервяването вероятно няма да се скрие толкова бързо и ще понечите да го прикривате с грим.

В такива случаи не е необходимо да слагате тежък грим и руж. Ружът ще подчертае още повече червенината по лицето ви, а тежкият грим може да доведе до допълнителни възпаления след изгарянето.

Консумирайте противовъзпалителни продукти

Храната, която приемаме, е от голямо значение. Изгарянето по кожата предизвиква възпаления в подлежащите тъкани. За да ги намалите е необходимо да помогнете и отвътре. Затова яжте храни, които доказано намаляват възпаленията.

Розова вода

Розовата вода облекчава изгарянията и намалява зачервяването. Тя има противовъзпалителни и успокояващи свойства заради етеричните масла в розата. Освен това розовата вода действа и като охладител в топлото време. Това е полезно в жегите, на плажа, а и при изгаряне, защото отнема част от топлината на засегнатото място.

Коментирай