Здраве и красота

Лесни стъпки за ежедневна детоксикация на черния дроб

Как да го балансираме

06.07.2016г. / 16 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Детоксикиращите диети и пречистването със сокове помагат на черния дроб в известна степен да се освободи от натрупаните токсини. Но защо да се мъчите с детокс режими, след като можете да направите само няколко малки промени, с които да облекчите черния си дроб и да го накарате да работи оптимално добре.

Намалете трансмазнините

Трансмазнините са едни от най-вредните. Те се съдържат в маслата, маргарините и всички продукти, съдържащи втечнени и след това повторно втвърдени мазнини.

Технологията, с която се постига това е вредна и причинява сериозни затруднения в обработката на веществата от черния дроб.

Намалете алкохола

Дори да не се наливате с алкохол чак толкова често е добре да щадите черния си дроб. На него му се събира доста – обработка на лекарства, тежки храни, преяждане, алкохол и какво ли още не. Затова просто бъдете стриктни и не си позволявайте злоупотреби.

Пийте достатъчно течности

Добрата хидратация е от голямо значение за черния дроб. Водата му помага да обработва по-качествено храните и отпадните вещества в кръвта. Ето защо тя е жизненоважна. Не пропускайте да приемете поне литър и половина чиста вода на ден.

Намалете рафинираната захар

Фруктозата и глюкозата и без това са рисков фактор за организма. Те причиняват резки скокове в нивата на кръвната захар и повишават риска от диабет. Прекалено големите количества рафинирана захар объркват метаболитните процеси в организма, намаляват способностите на мозъка и вредят на сърдечносъдовата система.

Черният дроб се затруднява в обработката им и в резултат чернодробните ензими се повишават. Продължителните им високи нива могат да доведат до заболявания на черния дроб и влошаване на неговите функции.

Започвайте деня си с голяма чаша вода

Нека водата да е първото нещо, което пиете сутрин. Това помага на черния дроб да задейства процесите на детоксикация. Добре е водата да е със стайна температура или хладка. Добавете към нея сока от един лимон и я изпийте веднага.

Закусвайте с богата на протеини храна

Яйцата, спанакът, зелето, пълнозърнестите закуски са все подходяща храна за старт на деня. В тях се съдържат множество полезни вещества, но и много протеини. Те дават тласък на работата на черния дроб, ускоряват метаболизма и допринасят за нормализиране работата на храносмилателната система.

Нека вечерята ви да е най-бедното ядене за деня

Това ще ви помогне не само да детоксикирате черния си дроб, но и да отслабнете. Колкото по-бедна на калории е вечерята ви, толкова по-лесно ще се справи черният дроб с погълнатото през деня.

Снимка: iStock

Коментирай