Здраве и красота

Подходящи храни за успокояване на газовете

Какво да ядем, ако страдаме от метеоризъм?

09.08.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Газовете и подуването на корема могат да бъдат много мъчителни. Разпъването в коремната област предизвиква болки, силен дискомфорт и невъзможност за справяне с ежедневните задачи.

Има храни, които ако бъдат консумирани вечер преди лягане, могат да ви помогнат да се отървете от газовете и да се чувствате като преродени на сутринта. Кои са те?

Лют червен пипер

Лютият червен пипер провокира секрецията на храносмилателни ензими в червата. Това активизира тяхната работа като по този начин допринася за премахване на образувалите се газове.

Кисело мляко

В киселото мляко има множество полезни бактерии. Тези пробиотици връщат баланса в червата като премахват дискомфорта и подуването. На сутринта няма да има и помен от неприятните газове, които са ви измъчвали.

Джинджифил

Джинджифилът е много полезна подправка. Този вълшебен корен може да ви помогне да се справите с метеоризма в червата.

В джинджифила се съдържа важен храносмилателен ензим – зингибаин, който допринася за разграждането на образувалите се газове, освен че помага в обработката на храната.

Копър

Копърът прави чудеса в храносмилателната система. Подуването на корема, газовете и усещането за тежест ще изчезнат на сутринта, ако добавите завидно количество от него към вечерята си. В допълнение копърът ще оправи и лошия ви дъх.

Това се дължи на съединението анетол, съдържащо се в копъра.

Банани

Бананите са хранителни, много богати на калий и протеини. Именно калият е този, който допринася за разсейване на газовете в червата и успокояване на храносмилателния тракт.

Лимони

Няколко парченца лимон вечер преди лягане ще ви помогнат да премахнете газовете и подуването. Освен това лимонът ще ви помогне и да активизирате метаболизма си и да свалите излишните килограми. Просто хапвайте по няколко резенчета всяка вечер.

Чесън

Чесънът е един от най-мощните натурални антибиотици наред с меда и джинджифила. Той също има успокояващо действие върху червата. Една-две скилидки чесън преди лягане ще повишат имунната ви система, с която е пряко свързана и работата на червата.

Пъпеш

Пъпешите са много богати на течности и витамини. Това се отнася и за динята. Ето защо консумацията на няколко големи парчета пъпеш или диня преди лягане ще ви освободи от събралите се газове.

Течностите в тези полезни плодове действат диуретично и провокират премахване на газовете, излишните соли в организма и токсините в него.

Снимки: iStock

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Не съм съгласен за чесъна изобщо. Дразни стомаха и то много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар