Здраве и красота

Неочаквани причини за поява на силни газове

Метеоризмът не е безобидно състояние

27.05.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подуването и газовете са голям проблем. Хората с метаболитни проблеми, както и тези с разстроен и нередовен храносмилателен тракт страдат най-често от метеоризъм.

Кои са най-странните причини, които могат да предизвикат поява на разпъващи газове в коремната кухина и червата?

Повишили сте дневната доза тренировки

Според изследвания на учени, промените в количеството и интензитета на тренировките могат да повлияят върху храносмилането и по-специално образуването на газове. Резултатите от проучванията сочат, че между 30 и 90% от маратонците и онези, които са увеличили продължителността на тренировките си имат проблеми с газовете и храносмилането.

Кашлица

Силната продължителна кашлица може да предизвика газове. Това се случва заради неправилно погълнатия въздух по време на кашлечния рефлекс, както и бушуващите мускули на коремната стена. Някои съставки на сиропите за кашлица също могат да предизвикат газове.

Нередовен сън

Работата на смени, особено редуването на дневни с нощни смени може да е причина за поява на остри газове. Недоспиването и най-вече спането по различно време на денонощието активира жлеза в коремната кухина, която забавя движението на червата и по-специално преминаването на водата през тях. Това причинява разпъващи газове през деня.

Инфекции

Инфекциите на пикочните пътища, гъбичните инфекции навсякъде по тялото, включително по лигавиците на гениталиите и други стомашно-чревни инфекции могат да предизвикат поява на остри газове. Антибиотиците също предизвикват газове поради нарушението в баланса на полезните бактерии в червата, имащи пряко отношение към правилното храносмилане.

Свързани статии

Лекувате се с аспирин

Пациентите, които приемат аспирин всеки ден поради затруднения в кръвообращението или за превенция на сърдечносъдови усложнения, често страдат от газове. Към газовете може да се прибави и болка в областта на пъпа и в горната част на корема. Състоянието се нарича епигастрален дистрес и е предизвикано от дразнене, причинено от активната съставка на аспирина.

Консумирате предимно следните храни

Някои храни причиняват повече газове дори и при хора със здрав чревен тракт. Такива продукти са брюкселско зеле, обикновено зеле, боб, броколи, карфиол, ябълки, праскови, круши, марули, лук, пълнозърнести храни.

Ако консумирате някои от тези продукти е важно да знаете, че доброто хидратиране намалява образуването на газове. Така че пийте повече вода преди и след консумацията им.

Снимки: iStock

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
От кашлица може и да се насереш. Гледал съм го на живо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар