Здраве и красота

Дефицит на витамин В12 води до депресия и влошено здраве

Защо е важно да следим нивата на витамин В12?

30.08.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Депресията може да има много първопричини. Една от тях е дефицитът на витамин В12. Този витамин е изключително важен за общото здраве. Той играе важна роля и в предотвратяването на окислителните процеси в клетките, тъй като е мощен антиоксидант. 

Как витамин В12 помага срещу депресия?

В основата на теоретичните схващания за депресията е недостигът на серотонин – хормонът на щастието. Витамин В12 играе важна роля в регулирането на невротрансмитерите серотонин и домпамин. Ето защо една от основните причини за изпадането в депресия може да се дължи на липсата на достатъчно витамин В12. 

Защо е важно да следим количествата на витамин В12 в организма?

Витамин В12 играе важна роля в различни мозъчни процеси, освен в регулацията на серотонина и допамина. Витамин В12 участва и в регулацията на здравето на митохондриите и производството на енергия в клетките. 

При наличие на стрес и депресия нивата на кортизол (хормон на надбъбречните жлези) се повишават. Това предизвиква вредни окислителни процеси в клетките. Вещества като витамин В12, омега-3 мастните киселини, фолиевата киселина, витамин С, цинкът и магнезият предотвратяват окисляването, тъй като са силни антиоксиданти. 

Снимка: istock

Разнообразното хранене и допълнителният прием на витамин В-комплекс допринася за подобряване на настроението и освобождаване от стреса

Кои са симптомите на дефицит на витамин В12?

  • Постоянна умора
  • Усещане за изтръпване на крайниците
  • Косопад
  • Сърцебиене
  • Главоболие
  • Световъртеж
  • Афти по езика
  • Тремори
Свързани статии

Какво може да предизвика дефицит на витамин В12?

Някои автоимунни заболявания могат да са в основата на недостига на витамин В12. Също така някои медикаменти възпрепятстват абсорбирането му в организма. Ниските нива на стомашни киселини са друга предпоставка за поява на подобен дефицит.

Хронични възпалителни заболявания на червата са още една причина, поради която може да ви липсва този витамин. 

Коментирай