Здраве и красота

Кои уж полезни продукти увреждат кожата на лицето?

Ползваме ги без да си даваме сметка

21.09.2016г. / 17 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата е чувствителен орган, който ежедневно е изложен на множество вредни влияния. В много от случаите вредните влияния идват от самите нас. Непрекъснато ползваме различни продукти и натурални средства, не всички от които имат единствено полезно действие.

Кои са най-големите вредители за кожата, по-специално на лицето, които самите ние ползваме?

Лимон

Лимонът често се предлага като средство за избелване на кожата, за премахване на пигментните петна и противовъзпалително.

Той обаче съдържа силна лимонена киселина, която уврежда повърхностните слоеве на кожата. Киселинността на лимона може да предизвика раздразнения, обриви, зачервяване, дразнене в очите и в областта около бузите.

Вазелин

Вазелинът се използва за омекотяване на загрубяла кожа. Особено подходящ е за много напукани пети или суха, лющеща се кожа.

Той обаче съдържа много масла, които могат да раздразнят чувствителната кожа, най-вече на лицето. Най-вредно е когато вазелинът се събира в гънките около очите. Така се създават условия за възпаления поради прекомерно задържане на влага на определени места по кожата.

Лосион за тяло

Много жени правят грешката да слагат лосион за тяло върху лицето си, смятайки че щом е крем, значи няма да навреди. Това не е вярно. Предназначените за други части на кожата кремове не трябва да се слагат върху лицето, защото съставките на различните видове мазила съвсем не са еднакви. Дори да ви звучат еднакво, дозировката и формулите неслучайно са различни.

Лак за коса

Никой не слага лак за коса умишлено върху лицето си. Би било лудост. Но пръскайки косата си с този стилизиращ продукт често допускаме той да попадне по кожата на лицето. Това предизвиква силни раздразнения заради химическите вещества в лака за коса. Той запушва порите и възпалява кожата. Увеличава се рискът от акне и контактен дерматит.

Захар

Захарта е вредна за кожата и здравето по принцип. Затова не трябва да се прекалява с нейната консумация.

Но много жени си правят и маски и домашни ексфолианти със захар заради абразивния ѝ ефект. Специалистите съветват да не се използва захар върху чувствителната кожа на лицето, защото твърдите ѝ частици могат да предизвикат наранявания.

Захарите подхранват и болестотворните бактерии, което крие риск от инфекции, възпаления и други кожни проблеми.

Свързани статии

Алкохол

Не почиствайте кожата на лицето с алкохол, още повече концентриран. Алкохолът има свойството да умъртвява мозъчните клетки. Той прави същото и с кожните.

Паста за зъби

Виждали ли сте хора с паста за зъби по лицето? Пастата за зъби се поставя върху херпеси и гнойни пъпки за уж по-бързото им завяхване. Пастата за зъби обаче изобщо няма такъв ефект.

Съставките в нея могат да причинят химическо изгаряне, което уврежда кожата.

Снимки: iStock

Коментирай