Здраве и красота

Как да намалим честотата на мускулните крампи?

Пийте много вода

13.01.2017г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо дали спортувате често или не, всеки от вас поне веднъж е изпитал болката и неразположението на мускулните крампи. Изключително болезнените схващания са често първият знак, че тялото ви се нуждае от редовна физическа активност, че може би не приемате достатъчно полезни течности, вероятно страдате от дефицит на определени хранителни елементи.

Някои мускулни крампи могат да бъдат причинени от притискане на нерв, нарушено кръвообращение. Много е важно да обърнете внимание на неразположението. Как може да си помогнете и да намалите честотата на мускулните крампи?

Калций

Един от най-важните минерали в организма е калцият. От костната минерална плътност до функциониране на нервната система, калцият играе ключова роля във всички наши дейности. Що се отнася до мускулните крампи, много специалисти смятат, че недостигът на калций е отговорен за голяма част от тези неразположения.

Дефицитът на минерала нарушава нормалните мускулни движения. Приемайте от него под формата на хранителна добавка или консумирайте по-често листни зеленчуци, млечни продукти, бадеми, риба, които са богати на минерала.

Електролити

Електролитите са от съществено значение за контрола на течностите в организма, за движението на мускулите, както и за редица други важни процеси. Два основни елемента на електролитите, които са свързани с мускулните крампи са калий и магнезий. Ако страдате от чести мускулни крампи е добре да не допускате дефицит на двата елемента.

Отново може да ги приемате като хранителна добавка, но и да добавите към менюто си повече ядки, бобови и зърнени храни, банани, пъпеш и други.

Масло от дафинов лист

Когато страдате от мускулни крампи и бързо искате да облекчите последващите болки, приложете върху кожата си масло от дафинов лист. То ще помогне да намалите болката и възпалението на мускулите.

Карамфилово масло

Това ароматно масло има силни противовъзпалителни свойства и често се препоръчва при мускулни крампи. Неговите активни съставки действат върху засегнатите тъкани, но също така са и естествени аналгетици, като по този начин намаляват болката.

Свързани статии

Витамин Е

Редица проучвания доказват, че витамин Е има ефект върху много различни аспекти на човешкото здраве. Когато става дума за мускулни крампи, неговият прием е много важен, тъй като спомага за подобряване на кръвообращението.

Пийте много вода

Дехидратацията е най-често срещаната причина за появата на мускулни крампи. Когато мускулите не получават необходимото количество вода, те не са в състояние да функционират правилно и в резултат получаваме болезнени спазми. Ето защо пийте достатъчно вода.

Ако след тези грижи неразположенията не намалеят, трябва да се консултирате с лекар.

Снимка: istock

Коментирай