Здраве и красота

Страничните ефекти на йо-йо диетите

Дефицит на витамини и минерали

21.03.2017г. / 14 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятото наближава, а ние дори не сме направили и минимални усилия, за да влезем в добра форма. Виждаме спасение единствено в диетите с нисък калориен прием. Звучи ли ви познато?

Всяка жена поне един път годишно преминава през така наречените йо-йо диети. Вероятно не знаете, но по-ниският прием на въглехидрати влияе на отделянето на хормона серотонин, който е отговорен за поддържането на доброто ни настроение.

Забеляза ли ли сте, че когато спазвате диета с малко калории настроението ви е колебливо? И не само това, вижте още няколко странични ефекта от гладуването.

Йо-йо диетите осигуряват бързо сваляне на излишните мазнини, но както при всяка друга нездравословна диета, повторното връщане на килограми се увеличава. Освен това заедно със загубените излишни мазнини човек губи и мускулна маса.

Когато повторно се качват килограми, има тенденция натрупаните килограми да са повече отпреди започването на диета. Също така мускулната маса се покачва минимално и в резултат сме по-дебели, отколкото преди йо-йо диетата.

Един от страничните ефекти на йо-йо диетите е нарастващото желание за мазна храна. Мазните и нездравословни храни са предпоставка за покачването на килограми. Съдържат празни калории, т. е. трупате килограми, а от тях не получавате голяма част от важните хранителни вещества.

Снимка: istock

Йо-йо диетите могат да бъдат причина и за понижаване на имунитета. Рязкото покачване и отслабване води до стрес в организма, в резултат на което имунитетът отслабва. След йо-йо диета настинките са по-често изразени, появата на херпеси също.

Според проучвания хората, които поддържат постоянно тегло имат с 40% по-добър имунитет в сравнение с тези, чието тегло често варира.

Други изследвания показват, че йо-йо диетите могат да причинят множество здравословни проблеми, като повишено кръвно налягане, повишен холестерол, диабет, сърдечни аритмии.

Йо-йо диетата забавя метаболизма, което може да доведе до ниски нива на енергията. Когато тялото не разполага с необходимите калории за да функционира нормално, то започва да прави корекции. Тези корекции могат да да се изразяват в ограничена функция на мозъка, умора, раздразнителност, намалена концентрация и други.

Свързани статии

Нискокалоричните диети с бърз ефект излагат на риск спазващия ги и от дефицит на витамини и минерали и най-вече на витамини от групата В, желязо и цинк. За да създава кожата нови клетки тя се нуждае от тези важни хранителни елементи.

Липсата на желязо може да доведе до проблеми с кожата, като дерматит, до появата на анемия, което да е причина за появата на главоболие, отпадналост.

Ако скоро сте спазвали диета, която е с прием на малко калории, вероятно чувствате и слаб мускулен тонус. Това е така, защото мускулите се нуждаят от достатъчно протеини, за да функционират нормално.

Коментирай