Здраве и красота

8 грешки в ежедневната грижа за кожата

Къде грешим във всекидневната рутина за кожата

11.05.2017г. / 12 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ежедневните грижи за кожата на лицето са от решаващо значение за здравето на кожата, както и отлагането на появата на бръчки възможно най-късно във времето.

Много често обаче не си даваме сметка как грешим при употребата на измиващи и козметични продукти.

Кои са най-честите грешки, които допускаме и защо е важно да ги избягваме?

Прилагате продуктите на грешното място

Неслучайно всеки продукт е предназначен за специфична зона на лицето. Много жени прилагат околоочен крем по скулите или челото, както и обратното. Някои дори слагат крем за ръце или лосион за тяло върху лицето си, което значително влошава текстурата на кожата, а може да предизвика дори раздразнения.

Някои почистващи препарати пък са предназначени за специални зони на лицето и ако изрично пише да пазите очите – пазете ги, а не мийте спиралата си с този продукт!

Пропускате овлажнителя, ако имате мазна кожа

Една от най-често допусканите грешки при жените с мазна кожа е пропускането на овлажняващия крем. Широко разпространен мит е, че щом кожата е мазна, тя няма нужда от допълнително овлажняване. Истината е, че има и то крещящо.

Прилагайте овлажнител всеки ден преди поставянето на грима, както и вечер преди лягане и ще се убедите как кожата ви ще започне да лъщи по-малко.

Мислите, че повече е по-добре

Не слагайте повече от измиващия продукт или средството за гримиране. Това няма да направи кожата ви по-красива и здрава, а напротив – може да има обратен ефект. Следвайте указанията. Те са упоменати неслучайно и то след редица проведени тестове за правилна и полезна употреба.

Оставяте ретинола да предизвика зачервяване и дразнене

Ретинолът е полезно средство за стимулиране регенерацията на клетките, тяхното делене, лечението на акне, както и предпазването от поява на бръчки. Но с ретинола трябва да се внимава. При прекалена употреба или прилагане на големи количества той може да предизвика зачервявания, болезнени лезии, лющене и раздразнения.

За да се предпазите от това, преди ретинола прилагайте хидратиращ крем. Той ще предпази кожата от агресивното влияние на ретинола.

Свързани статии

Забравяте продуктите със слънцезащитен фактор в облачни дни

Важно е да защитаваме кожата си от слънцето по всяко време на годината, включително през зимата и в облачни дни. Винаги мажете откритите части преди да излезете от вкъщи.

Прекалявате с ексфолирането

Ексфолирането е полезно, но не и злоупотребата с него. Това нарушава текстурата на кожата, прави я суха и раздразнена, създава условия за възпаления и възпрепятства естествените ѝ функции.

Почиствате с гореща вода

Горещата вода е вредна за кожата на лицето, а и по принцип. Когато правите ежедневната си рутина по почистване и поддържане на кожата, винаги използвайте хладка или студена вода.

Не сменяте калъфката на възглавницата често

За да предпазите кожата на лицето, врата, шията и деколтето е от огромно значение да сменяте калъфката на възглавницата колкото се може по-често. В нея се натрупват бактерии от слюнката ви, мазнината от косата, себума от лицето и други.

Снимка: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати