Здраве и красота

10 симптома на рак на шийката на матката

Задължително трябва да им се обръща внимание

14.08.2017г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Ракът на шийката на матката става все по-често срещан. Всяка година заболелите от страшната болест се увеличават многократно, а възрастовата граница драстично спада.

Кои са симптомите на рак на шийката на матката, които не трябва да подминаваме?

Кървене по време на секс

Кървенето след секс обикновено се свързва с рак на шийката на матката. Възможно е кървене след секс да се появи по време на бременност, кърмене или в определени периоди от цикъла, но това са сравнително редки случаи.

Болезнен полов акт

Ако сексът не ви се отразява като преди, изпитвате болка и изведнъж сте започнали да чувствате някакъв дискомфорт, определено трябва да се прегледате при специалист. В много от случаите убягва и сексуалното удоволствие, нарушено от болката по време на секс.

Вагинално течение

Вагинално течение може да се появи по много причини. Затова е важно да се определи точната в случая. Ако вагиналното течение е постоянно и с лош мирис, определено не е нормално. При много пациентки с рак на шийката на матката се освобождава воднисто течение с лоша миризма, което може да продължи с месеци.

Начини за превенция на рака на гърдата

Подобни на брадавици образувания

Генотипите на човешкия папиломен вирус, причиняващ брадавици и рак на шийката на матката са различни. Ето защо при рак на шийката на матката е възможно да се появят подобни на брадавици образувания. За да се определи видът им е нужен задължителен преглед при специалист.

Често уриниране

Честото уриниране е симптом на рак на шийката на матката. Тъй като най-често е симптом на уринарна инфекция, може да бъде неглижирано.

Запек

Матката е разположена в близост до ректума. Заради това той може да бъде засегнат от патогенния вирус, причинител на рак на шийката на матката. По този начин обичайните навици на червата биват нарушени.

4 симптома на рак на гърдата, различни от бучка

Свързани статии

Кръв в урината

Кръв в урината и хематурия може да се наблюдава при наличие на рак на шийката на матката. Дължи се отново на непосредствената близост на матката и пикочните пътища, намиращи се в малкия таз. Всяко кървене, независимо дали е от уринарния или храносмилателния тракт задължително говори за сериозен проблем.

Подуване на крайниците

Този симптом най-често се проявява в късните етапи на заболяването, когато ракът е напреднал. Най-често подпухват краката като е възможно да се наблюдава подпухване само на единия крак.

Болка в малкия таз

Всяка болка в малкия таз трябва да бъде оценена от специалист, за да се изключат евентуални заболявания. Подобна болка е един от симптомите на рак на маточната шийка.

Гадене

Никой не би свързал гаденето с животозастрашаващо състояние. Затова и често то бива неглижирано, докато се потърси лекарска помощ. Когато се появи без особена причина обаче, гаденето трябва да бъде повод за тревога, особено ако става дума за рак на шийката на матката.

Коментирай