Здраве и красота

Скрити признаци на хормонален дисбаланс

На кои изменения винаги да обръщаме внимание

16.08.2017г. / 06 57ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Хормоните в нашето тяло са невидимите двигатели на всичко, което правим, това как изглеждаме, как се държим, какво е настроението ни, как работят органите ни, как се справяме със стреса и как обработваме хранителните вещества. 

Изобщо, хормоналният баланс е най-крехката и трудна за разгадаване система в човешкия организъм. При най-малкото изменение в хормоналния статус на тялото започват да се появяват скрити симптоми, на които в повечето случаи изобщо не обръщаме внимание. 

Кои са те?

Акне

Колкото и упорито лекарите да лекуват симптомите на акнето, то може да се овладее единствено с довеждане на хормоните до баланс. Нездравословната диета, лошите грижи за кожата, нарушенията в менструалния цикъл също влияят зле и утежняват акнето. 

Храни, подпомагащи зачеването при хормонален дисбаланс

Наднормено тегло 

Някои хора цял живот се борят с наднорменото тегло, ограничават се с храненето, спортуват, само и само да свалят някой друг килограм. Други обаче са слаби без да полагат никакви усилия. И не стига тази несправедливост, ами похапват на воля всеки ден по нещо сладко и калорично. Тази несправедливост се дължи на хормоналните дисбаланси както в тялото на пълните хора, така и в тялото на слабите, които са предпоставка за различното обработване на храната. 

Умора

Хроничната умора също се дължи на промени в нивата на хормоните. Ако страдате от хормонален дисбаланс дори 8 часа сън няма да ви накарат да се почувствате отново бодри. 

Изпотяване

Прекомерното изпотяване е признак на хормонален дисбаланс. Често е придружено с горещи вълни. 

Тъмни кръгове около очите

Никой фон дьо тен няма да помогне да скриете тези кръгове, защото са прекалено упорити и тъмни, когато са причинени от хормонален проблем. 

Депресия

Депресията е още едно състояние, продиктувано от редица дисбаланси и дефицити в организма, включително хормонални. Неслучайно депресивните състояния при жените се проявяват най-често около менструален цикъл, около менопауза, бременност, когато нивата на хормоните се променят драстично. 

Как тренировките могат да попречат на плодовитостта?

Свързани статии

Промени в гърдите

Ниските нива на естроген могат да направят тъканта на гърдите по-плътна, докато високите нива на този хормон пък причиняват бучки и кисти. При първото забелязване на подобни неразположения или формации, посетете лекар специалист. 

Косопад

Системният косопад е сериозен симптом на хормонален проблем, най-вече с щитовидната жлеза. 

Допълнително окосмяване

При различни хормонални проблеми и дисбаланси може да се появи допълнително окосмяване на места, където досега не са ви растяли косми, например по лицето, брадичката, по врата и шията, по гърба, по гърдите, по ръцете (на опакото на дланите). 

Коментирай