Здраве и красота

Храни, подпомагащи зачеването при хормонален дисбаланс

Те са богати на важни витамини и минерали

21.02.2014г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Способността за зачеване може да бъде нарушена в следствие на хормонален дисбаланс. Този дисбаланс може да бъде коригиран по естествен начин чрез консумацията на полезни храни.

Те не само ще дадат на организма ви полезни витамини и минерали, но и ще помогнат да свалите излишното тегло, което е честа причина за невъзможността на много двойки да имат бебе. Вижте на кои храни е добре да наблегнете, ако страдате от хормонален дисбаланс.

Лимон с топла вода

Чаша топла вода, в която сте добавили няколко капки сок от пресен лимон е един от най-здравословните стартове на деня. Здравословната напитка помага да детоксикирате тялото, да прочистите червата и се бори с токсичните транс мазнини. Разбира се, към нея може да добавите и лъжица мед.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни се включват в състава на почти всички диети и здравословни режими на хранене. Те са подходящи и за хора, които страдат от затлъстяване. За процеса на зачеване тялото ви се нуждае от редовен прием на полезни въглехидрати, като тези, съдържащи се в храните приготвени от пълнозърнесто брашно. Те са богати на фибри и витамини от групата В. Заменете бялото брашно и тестените закуски с тези полезни въглехидрати.

Бадеми

Богати са на омега-3 мастни киселини. Тези полезни мазнини са важни за активността на репродуктивните органи. Бадемите съдържат малко калории и засищат, което ги прави идеална храна за вашата диета.

Коприва

За процеса на зачеване е много важно надбъбречните жлези да функционират правилно. Надбъбречната жлеза е чифтен орган, разположен над всеки бъбрек. Те отговарят за редица функции, сред които са секрециите на половите хормони. Чаят от коприва може да помогне за стимулирането на тези жлези по естествен начин.

Яйца

Яйцата съдържат важни хранителни вещества, които подпомагат процеса на зачеване. Богати са на цинк, а също така стимулират мъжките хормони. Богати са и на витамин D, който стимулира женската плодовитост.

Черен дроб

Изключително полезна храна, която може да предотврати появата на анемия. В него липсват мазнини, които иначе се съдържат в червеното месо. Въпреки това консумацията на черен дроб може да ви даде всички необходими хранителни вещества, съдържащи се в червеното месо като витамини от група В, витамини D, Е, К, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, йод, цинк, витамин А и други.

Свързани статии

Листни зеленчуци

Те са здравословна храна, която помага да поддържате добра фигура и да отслабнете. Наднорменото тегло е една от причините, които могат да окажат негативно влияние върху зачеването. Хапвайте повече марули, зеле, рукола, спанак, лапад. Те са богати на витамини А, С, Е както и на много минерали като калций например.

Масло от черен дроб на треска

Богато е на витамин D, който е важен за жените с репродуктивни проблеми. Високите нива на витамина помагат в борбата с хормоналните проблеми, както и при гестационния диабет. Обикновено се предлага под формата на хранителна добавка.

Чушки

Богати са на витамини А, В1, В2, В6, С и Е, на магнезий, цинк и други. Съдържат антиоксиданти, които защитават вашите репродуктивни органи.

Коментирай