Здраве и красота

7 природни метода за потискане на световъртежа

Как да овладеем замайването

31.10.2017г. / 12 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Световъртежът не е безобиден симптом, а често подсказва за сериозни заболявания или състояния.

Всеки световъртеж трябва да бъде взет под внимание и да не бъде пренебрегван, а обсъден с лекар специалист.

Докато се срещнете с компетентното му мнение обаче, можете да опитате да облекчите световъртежа си с някои природни методи. Ето ги и тях.

3 натурални лека при световъртеж

Пийте чаша вода преди хранене

Ако не пиете достатъчно течности през деня, има вероятност да страдате от лека форма на дехидратация. Тя причинява замайване. За да се предпазите от дехидратиране на организма, наложете си да пиете по една чаша вода преди всяко хранене, за да сте сигурни, че получавате достатъчно течности.

Избягвайте горещите душове и вани

Ако световъртежът и замайването ви се дължат на бременност, горещите бани не са никак добра идея. Хормоните през бременността предизвикват разширяване на кръвоносните съдове с цел подсигуряване кръвоснабдяването на плода. Горещата пара ги разширява допълнително. Това намалява кръвното налягане и предизвиква колапс при твърде ниски стойности.

Пийте чай от джинджифил

Джинджифилът има специфични биохимикали в състава си, които доказано потискат световъртежа и регулират равновесието.

Яжте плодове и зеленчуци, богати на витамин С

Изследванията доказват, че високите нива на витамин С помагат при пациенти със световъртеж и замайване. Диетата, богата на витамин С намалява симптомите на гадене, дезориентиране, усещане за потъване.

Лекове срещу запек и световъртеж при бременност

Наблягайте на портокалите, лимоните, доматите, броколите, чушките, ягодите, сладките картофи, листните зеленчуци.

Консумирайте пълнозърнести храни

Изследване, проведено в Harvard Medical School констатира, че тялото усвоява някои въглехидрати (ориз, картофи, захарни изделия) по-бързо. Те предизвикват много резки скокове в кръвната захар. А този факт може да стои в основата на вашия световъртеж.

Яжте повече пълнозърнести храни, за да намалите измененията в кръвната захар.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет има редица ползи за организма, включително понижава нивата на кръвната захар. Една супена лъжица ябълков оцет, разредена в чаша вода 3 пъти на ден помага при световъртеж, замайване и гадене.

Гинко билоба

Тази билка е истински тоник, освежаващ мозъка и нервната система. Много голяма част от симптомите на световъртеж са предизвикани от смущения в нервната система. Ето защо чаят или добавките с гинко билоба успокояват световъртежа.

Коментирай