Здраве и красота

За какво подсказва видът на ушната кал

Кога има повод за притеснение

28.11.2017г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Нормална хигиенна процедура е да чистим ушите си от ушната кал веднъж на няколко дни. Важно е да знаем обаче, че тя има терапевтични функции за организма и представлява естествена защитна бариера срещу бактерии и инфекции.

В зависимост от вида, цвета и консистенцията си, ушната кал може да подскаже за различни здравословни проблеми или пък да показва, че всичко със здравето ви е наред.

1. Ушна кал със сив цвят.

Ако ушната ви кал е просто сива без съпътстващи симптоми, това означава, че всичко със здравето ви е наред. Сива е заради натрупването на песъчинки и прахови частици от градската среда. Характерно е за живущите в големи градове.

8 неща, които косата подсказва за здравето ви

2. Ушна кал със следи от кръв.

Ако забележите кръв по клечката за уши, има вероятност тъпанчето ви да е перфорирано или мембраната му да е наранена. Случва се при възпаления, инфекции, отит. Възможни са и усложнения, заради което трябва да се консултирате с лекар. Обикновено тези симптоми са съпроводени с болка в ухото.

3. Ушна кал с кафяв цвят.

Ако ушната ви кал е с наситен тъмен кафяв цвят това подсказва, че в тялото ви са се натрупали големи количества стрес напоследък.

4. Ушна кал с черен цвят.

Ако се случи веднъж няма от какво да се притеснявате. Ако обаче черната ушна кал е придружена от сърбеж и той започне да се увеличава, това е знак да посетите лекар специалист по УНГ. Може да страдате от гъбична инфекция в ухото.

5. Ушна кал с бял цвят.

Бледата прозрачна ушна кал подсказва за сериозна липса на витамини, най-вече желязо и мед. Включете повече храни, богати на коктейл от витамини и минерали, за да коригирате това.

За какво подсказва мирисът на урината?

Свързани статии

6. Ушна кал с неприятна миризма.

Силната лоша миризма, която се носи от клечката за уши след почистване, подсказва за ушна инфекция. Ако тя не се лекува може да достигне до средното ухо. Освен тези симптоми може да усещате и пукане на ушите от време на време. Посетете лекар.

7. Течна ушна кал.

Често консистенцията на ушната кал се променя в зависимост от много фактори. Ако продължително време е по-течна обаче, това може да подсказва за инфекциозен процес.

8. Суха ушна кал.

Най-лесното обяснение за сухата ушна кал е липса на мазнини в организма. Бедната на полезни мазнини диета променя тялото, включително екскрементите му. Още една причина за този проблем може да е дерматит или някакво друго кожно заболяване, а може и просто кожата ви да е станала по-суха.

Коментирай