Здраве и красота

Как кожата подсказва за евентуален здравословен проблем

Дълбоки бръчки и повехнала кожа подсказват за...

04.07.2013г. / 11 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Тялото винаги сигнализира, когато нещо не е наред с него. Подсказва чрез цвета на ноктите, състоянието на косата, теглото, дъха, кожата. Когато забележим отклонение от нормалното им състояние и функция, трябва да обърнем внимание на симптомите, дори на онези, които ни се струват незначителни.

Свързани статии

Казват че кожата може да „говори“, когато организмът страда. Затова обърнете внимание на следните симптоми и се погрижете за здравето си.

  • Дълбоки, внезапно появили се бръчки

Това би могло да означава повишен риск за фрактури на костите или дехидратация на кожата.
В изследване, което е направено на 114 жени след менопауза, изследователите открили, че пациентките, които са имали многобройни дълбоки бръчки по врата и лицето си, са по-склонни да имат ниска костна плътност.

Според учените загубата на колаген в кожата влошава състоянието на костите. Но, ако не пиете достатъчно вода и не използвате правилната козметика, това също е фактор за появата на бръчки.

Посъветвайте се с дерматолог или козметик за правилна грижа за кожата.

  • Ако имате кафяво-сиви петна по кожата

Това би могло да означава диабет. Тази промяна в цвета на кожата се появява в гънките около слабините, подмишниците, врата и може да е предупредителен знак за диабет тип 2.

  • Ако имате суха и повехнала кожа

Това би могло да означава, че ви липсват полезните омега-3 мастни киселини. Те подпомагат функциите на мозъка, намаляват възпаленията и може да помогнат за понижаване на риска от сърдечни заболявания.

Консумирането на храни, богати на тези мастни киселини се препоръчва за хубава кожа. Яжте повече мазни риби, ленено семе, орехи, соя.

Ако имате някои от тези симптоми, това не значи непременно, че имате тежко заболяване. Петната, сухотата, лющенето на кожата, зачервяването, изпотяването и други просто са предупредителни знаци, на които е добре да обърнем внимание.

Коментирай