Здраве и красота

Най-полезните храни за жените

Хапвайте орехи и боровинки

19.04.2018г. / 14 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между гъбите, червеното цвекло, фъстъците, бразилския орех? Те ви помагат да поддържате силна имунна система. От друга страна консумацията на червени чушки, лещата, лененото семе, тиквените семки, ни помагат да поддържаме кожата си не само в добро състояние, но и подобряват сексуалната ни функция.

В основата на доброто женско здраве е не само редовната физическа активност, но и начинът на хранене. Вижте кратък списък на едни от най-полезните храни, които е добре да включите в менюто си.

За здраво сърце

Риба

По-мазните риби, като сьомга, скумрия и херинга, дължат своите незаменими ползи за здравето на съдържанието си на омега-3. Тези мощни противовъзпалителни мастни киселини могат да намалят риска от сърдечни заболявания с над 30%.

Черен шоколад

Десетки изследвания показват, че хората, които консумират какао като напитка или като тъмен шоколад имат много по-здрава сърдечносъдова система от тези, които избягват натуралното какао. Учените приписват ползите за здравето на какаото на високите концентрации на полифеноли и флаваноли, противовъзпалителни съединения, които помагат за защита на сърцето.

Какви рискове крие бързото хранене?

Орехи

Орехите са полезни не само за функциите на мозъка, но и за здравето на сърцето. Ядките ще ви осигурят добри количества антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които ще подобрят кръвообращението и ще намалят риска от появата на сърдечни проблеми. Според проучвания, честата консумация на орехи може да намали значително и риска от развитието на рак на гърдата.

Зехтин

Ако все още не сте пробвали средиземноморската диета, може би е време да опитате този режим на хранене. В него една от най-здравословните мазнини, които се консумира е зехтинът. Маслиновото масло съдържа мононенаситени мазнини, които понижават „лошия“ холестерол и повишават нивата на „добрия“, а това намалява риска от сърдечни заболявания.

Други храни за здраво сърце, които е добре да включите в менюто си са лук, чесън, овесени ядки, бобови растения, ябълки.

За добра памет

Скариди

Ако сте любители на морските дарове, хапвайте по-често скариди. Те са един от най-добрите източници на холин. Холинът е познат още като витамин В4 и има съществена роля за здравето ни. Той е необходим за структурата и функцията на всички клетки, а дефицитът му се свързва с неврологични разстройства и намалена когнитивна функция. Той не само действа като храна за мозъка, но може също така да намали и риска от рак на гърдата.

Канела

Ако в семейството или рода ви има история за болестта на Алцхаймер, особено важно е да направите промени в начина си на живот, за да сведете до минимум риска. Една от тези промени е добавянето на канела към вашия режим на хранене. Според проучване на Journal of Alzheimer's Disease, съединения, които се съдържат в ароматната подправка могат да възпрепятстват образуването на протеинови агрегати, причиняващи болестта на Алцхаймер.

Боровинки

Боровинките са един от най-вкусните, но и богати на антиоксиданти плодове, наричани суперхрани. Техният широк спектър от ползи за здравето се дължи най-вече на мощните им антоцианини, антиоксиданти, които елиминират свободните радикали от тялото. Същите тези антиоксиданти, които спомагат за поддържането на добра умствена острота, но и правят кожата по-гладка и сияйна.

Храни, които намаляват риска от рак

Куркума

Знаете ли, че ракът на гърдата е най-разпространеният вид рак сред жените по света и втората водеща причина за смъртността, свързана с рака при жените. Една екзотична подправка, която от хилядолетия се смята за изключително полезна е куркумата.

Тя е от семейството на джинджифила и съдържа куркумин, антиоксидант, който действа противовъзпалително, бори се със свободните радикали и се смята, че може да намали риска от развитието на рак.

Домати

Благодарение на високата концентрация на антиоксиданта ликопен, консумацията на домати може да защити нашата ДНК от увреждане, което може да доведе до развитието на различни видове рак.

Свързани статии

Зелен чай

Зеленият чай може да бъде вашата нова любима напитка. Той не само подобрява метаболизма, дава енергия, прави кожата по-хубава, но и намалява риска от развитието на рак. Но напитката намалява и ставните неразположения в резултат на артрит, детоксикира черния дроб, подобрява кръвообращението и други.

Нар

Нарът е една от най-добрите храни за женското здраве. Екзотичният плот съдържа елагична киселина, за която учените смятат, че може да регулира синтеза на естроген и да намали риска от развитието на рак на гърдата. Освен нар, може да добавите в менюто си и горските плодове, които също съдържат тази елагична киселина.

Коментирай