Здраве и красота

Знаци, че тялото ви не усвоява добре месото

Запек и умора

06.02.2018г. / 12 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Обичате ли да хапвате месо и месни деликатеси? Независимо, че месото има редица ползи за здравето, съдържа и редица естествени химически токсини, наситени мазнини и елементи, които затрудняват разграждането му.

Честата консумация на месо може да доведе до редица неразположения като тъмни кръгове под очите и подут стомах.

Кои са останалите предупредителни знаци, че тялото ви не усвоява както трябва месото?

Поява на запек

Всеки има специфична храносмилателна система, която се основава на нашата генетика и хранителни навици. Ако сте променили начина си на хранене, хапвате повече месо в сравнение с преди и сте забелязали нередовно, затруднено изхождане, много е вероятно вашият запек да се дължи на честата консумация на месо.

Месото е храна, която отнема повече време, за да бъде усвоена от тялото. Запекът може да се дължи на високото съдържание на желязо, което обикновено се среща в червеното месо (говеждо, свинско или агнешко).

Освен това червеното месо е с ниско съдържание на фибри, което не благоприятства редовните движения на червата. Опитайте се да редуцирате консумацията на месо до 200 грама седмично, да не бъде пържено, осигурете си към него прием на зеленчуци, които са богати на фибри.

Кои храни са богати на храносмилателни ензими?

Постоянно се чувствате гладни

Ако се чувствате гладни скоро след като сте се нахранили, това може да означава, че приемате твърде много протеини.

Когато в диетата ви няма достатъчно въглехидрати, кръвната захар на тялото ви намалява и не се синтезира достатъчно от хормона серотонин, който отговаря не само за доброто ни настроение, но създава усещането за ситост.

Когато усетите глад, хапнете натурално кисело мляко с плод, хумус, пълнозърнести бисквити, печени или варени картофи. Проследете дали след консумацията на въглехидрати се чувствате сити за по-дълъг период от време и добавете здравословни такива в менюто си.

Високо кръвно налягане

Ако имате високо кръвно налягане, това може да е знак, че е време да намалите консумацията на месни продукти. Обработените и варени меса съдържат много натрий, освен това пилешкото и червеното месо са с високо съдържание на наситени мазнини. Всичко това може да доведе до влошаване на хипертонията и дори до развитие на коронарна болест на сърцето.

Лоша телесна миризма/лош дъх

Лошият дъх и неприятната телесна миризма са знак, че тялото ви не усвоява правилно месото. Ако тези неразположения са чести, опитайте се да приемате храносмилателни ензими.

Намален имунитет

Когато тялото ви не усвоява правилно месото, честите настинки са единия от знаците, че е време да промените начина си на хранене. Вашата имунна система може да бъде засегната от захарна молекула наречена Neu5Gc, открита в червеното месо, която човешкото тяло не синтезира.

Свързани статии

В отговор на това телата ни третират тази молекула като чуждо вещество, което предизвиква токсична имунна реакция. Тази реакция може да причини много други проблеми, като ракът е най-сериозният.

Липса на енергия

Имате приятели, които споделят, че след като хапват месо се чувстват по-енергични, докато при вас ефектът е обратен. Умората, мудността след консумацията на месо, означава че тялото ви не усвоява този продукт правилно. То отделя голяма част от енергията си в това да го храносмила.

По материали от brightside.me

Коментирай