Здраве и красота

Ултраметаболизъм – д-р Марк Хаймън

24.01.2008г. / 09 25ч.
Аз жената
Ултраметаболизъм – д-р Марк Хаймън

Не е чудно, че е трудно да се отслабне – телата ни са устроени така, че да запазват килограмите на всяка цена; това е въпрос на оцеляване. Така е заложено в нашето ДНК.

Режимът ни на хранене се е променил значително през последните 10 000 години, но генетичният ни код не. Телата ни не са настроени да обработват съвременните храни, които консумираме. Все едно да заредим бензинова кола с дизел – няма да свърши работа. И за да стане всичко още по-зле, диетите изобщо не ни вършат работа – само 6% от опитите за отслабване са успешни. В най-честия случай всеки, започнал диета, качва 2 кг след нея.

Медицинската революция, която протича в момента, обаче най-после ни показва как точно мощните сили, които запазват килограмите ни, могат да бъдат препрограмирани, така че да изгарят автоматично килограмите и да запазим резултатите завинаги.

Идеята е проста. Трябва да се научим как да работим заедно с телата си, вместо срещу тях. Така ще можем да запалим пещите, които естествено са програмирани да изгарят мазнините.

За първи път д-р Марк Хаймън прави новата наука за отслабването достъпна за широката аудитория. Тази медицинска революция се основава на разтърсващата старите устои концепция, наречена нутригеномика – науката за това как храната взаимодейства с гените ни. Тя е изненадващо лесна за разбиране. Храната съдържа информация и инструкции за телата ни. Ядем правилната храна и изпращаме инструкции за отслабване и здраве. Ядем погрешната храна и изпращаме инструкции за напълняване и болести.

След като посвещава последните 10 години на пионерско изследване на повече от 2000 пациенти в Ранчото в Каньона, един от най-известните световни здравословни курорти, д-р Хаймън открива 7-те основни причини за затлъстяването. Макар че хранителните диети досега бяха идентифицирали една или две от тези причини, никога досега те не са били включени в един общ, прост и лесен план за автоматично отслабване. Това е обещанието на УлтраМетаболизъм.

УлтраМетаболизъм е лесен за изпълнение 8-седмичен план, който ни помага да отслабнем въз основа на собствените ни неповторими генетични нужди. Тъй като всяко човешко тяло е различно и изисква повече или по-малко от определени хранителни вещества, за да се събуди разграждащата мазнините ДНК, д-р Хаймън ни показва как точно да персонализираме програмата спрямо собствените си нужди. Тя включва меню, рецепти, списък за пазаруване, както и препоръки за хранителните добавки, упражненията и начина на живот, които ще ви помогнат да си създадете здравословен метаболизъм – УлтраМетаболизъм – трайно отслабване и здраве.

Д-р Марк Хаймън е главен редактор на “Алтернативни терапии за здраве и медицина”, най-престижното списание в полето на интегративната медицина. След десет години като медицински директор на Ранчото в Каньона, Бъркшир, сега има частна практика в Ленокс, Масачузетс. Той е съавтор на бестселъра “Ню Йорк таймс” Ултрапревенция.

Отзиви

“Най-после една програма, която превръща отслабването и прочистването в стил на живот. УлтраМетаболизъм на д-р Марк Хаймън не е диета, това е начин на живот. Ако искате да отслабнете и да намалите факторите, които причиняват някои от най-страшните болести, купете си тази книга.”
Сюзън Пивър, автор на “Трудните въпроси”

“Повече от двайсет години д-рХаймън работи върху взаимодействието между науката, западната медицина и алтернативното лечение. В УлтраМетаболизъм той извлича есенцията от своя опит и я превръща в провокативна рецепта за отслабване. Не се съмнявам, че тази книга ще има огромно влияние върху живота на много хора, които мечтаят за оптимално здравословно състояние.”
Дейвид Лъдуиг, директор на програмата за борба със затлъстяването в Детската болница в Бостън

“Най-после дочакахме ясна и практична книга от международно признат практикуващ лекар, който е създал разумна диета, крайъгълен камък на здравословния начин на живот. Няма гимнастики, бързи решения и заблуждаващи снимки “преди” и “след”. Диетата е основана на последните научни открития, които лежат в основата на всяко ефективно управление на телесното тегло. Ако имате намерение да прочетете и използвате една-единствена книга за диетата и начина на живот, това е вашата книга!”
Д-р Кенет Пелетие, автор на “Здрав ум, разумно тяло”, професор в медицинския факултет на Университета в Аризона.

“Поздравления към д-р Хаймън за поредния бляскав труд. Това е най-достъпно написаното обяснение на заложените в нас причини за напълняването, което съм чел някога.”
Джоузеф Е. Пизорно, издател, “Интегративна медицина: Списание за практици” и съавтор на “Енциклопедия на природната медицина”

“Ултраметаболизъм” развенчава митовете:
- ако гладуваме – ще сме слаби
- по-малко калории, повече движение – отслабваме
- от мазнините пълнеем
- ако ограничим въглехидратите, сваляме килограми
- французите не дебелеят, защото пият вино

Предлага нов начин на живот – да се вслушаме с гените си:
- кои храни да консумираме
- кои храни да избягваме
- как да се справим с болестите и със стреса
- какво и колко да спортуваме и как да си почиваме

Разработва 8-седмична програма, която включва:
- храни
- рецепти
- хранителни добавки
- упражнения

Очаквайте на 28 януари 2008 г.
432 стр.,
ИК “Кръгозор”
Корична цена: 16 лв.

* * *

“Ултрапревенция” разбива митовете на съвременната медицина
Искаме ли и можем ли да се храним здравословно?

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Стефан ( преди 11 години )
Моля да ми кажете, от къде и как мога да се сдобия с книгата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
евгения ( преди 11 години )
"ултраметаболизъм" ме впечатли,сигурна съм,че ще подейства,но след като я прочетох се сблъсках с невъзможността да изпълня 3 седмичната прочистваща диета, защото нямя поне 30% от продуктите,които е нужно да се консумират.По обясненията в книгата ,всеки един продукт допринася за правилната и пълна прочистване на организма,а не се обяснява ако не се консумират отделните продукти дали ще има ефект,защото ако се изключи 1/4 от храните преминаваме фактически в лагера на "гладуващите"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Kristina ( преди 11 години )
Искам да ви кажа, че тази книга промени начина ми на мислене. Всичко бях пробвала преди нея и си мислех, че никога няма да сваля килограми. Бях 80кг. и благодарение на нея сега съм 64кг. и най-хубавото е че тези 64 вече ги поддаржам близо година. Няма го йо-йо ефекта. Препорачвам я на всички които са се отчаяли вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Cvety ( преди 11 години )
Да ви кажа пробвала съм всякакви диети.След първото раждане отслабнах с помоща на Майкъл Търман, след второто пробвах със "Зоната", но е много бавно и тъй като нямах търпение започнах протеиновата, но все още имам 2-3 кг да смъкна и ще си взема книгата на Хаймън, че много я хвалят и с малко усилие ще си дойда на старото тегло. Успех на всички решили да се хранят здравословно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
даниела ( преди 11 години )
къде се намира клиниката или болницата по метаболизъм??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Vesko ( преди 11 години )
Iskam da znam dali tazi kniga pomaga za6toto sam izpro4el kakvi li ne knigi za otslabvane za aktivizirane na metabolizma oba4e nito edna ot tqh ne pomaga.Tova koeto me intereseuva e dali napisanoto v tazi kniga deistva za6toto tuk knigata se hvali mnogo no vsqka kniga za otlabvane e hvalena i prehvalena oba4e 99% ne deistvat.Ako nqkoi e otslabnal trino i barzo ot tazi kniga-da kaje!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
veska ( преди 11 години )
mnogo iskam da znam dali shte ima efekt za dilgo vreme.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
bilqna ( преди 11 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
ketynik ( преди 11 години )
Аз си купих книгата, но много ми се ще някой, който е отслабнал чрез книгата да ме открехне как точно го е направил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Emi ( преди 11 години )