Зелено

Виолетка – най-красивата усмивка сред цветята

Как да отглеждаме виолетката?

16.12.2015г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Виолетките са сред най-красивите и нежни градински цветя. Могат да се отглеждат и в домашни условия в широки съдове, където коренищата им да могат да се разпространяват на воля.

Виолетката е многогодишно растение, което се гледа сравнително лесно. Тя принадлежи към семейство Бобови. Обича обилната светлина. Цъфти в предимно лилави тонове. Среща се в розово, червено, бяло, жълто и смесени нюанси.

Стъблата на виолетките са крехки, затова често се извиват под тежестта на листата и цветовете. Виолетките достигат около 25 см височина. Някои видове растат и по-ниски.

Местоположение и светлина

Виолетката се нуждае от много светлина, за да расте нормално. В най-горещите дни може да се наложи косвено засенчване с шарена сянка, за да не изсъхнат листата и цветовете.

Температура

Подходящата температура за виолетката е умерената. Най-добре е да държите растенията на около 18-20 градуса. Младите растения се нуждаят от около 12 градуса, докато израснат.

Поливане

Поливането е умерено. Не е необходимо да се полива ежедневно. Ако поливате ежедневно, количеството вода трябва да е по-оскъдно. Почвата трябва да е винаги леко влажна. Да не се допуска прекомерно подгизване.

Почва

Обикновената градинска почва е подходяща, както и глинесто-хумусните смеси с малко пясък.

Наторяване

Не е необходимо специално обогатяване на почвата. За удължаване на цъфтежа можете да поливате с минерални торове веднъж на 3 седмици.

Размножаване

Размножаването става чрез семена. Засяват се през пролетта при не повече от 18 градуса температура.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
ТАТЯНА БОРИСОВА ТО ( преди 7 години )
ГОСПОДА ,МНОГО СЕ ИЗВИНЯВАМ НО ЦВЕТЕТО " ВИОЛЕТКА " НЕ ПРИЛИЧА НИТО Е МАЛКА ТЕМЕНУЖКА ТО ПРИЛИЧА НА ЦВЕТЕТО ШИБОЙ ТОЧНО ТАКА И ИМА МНОГО ПРЕКРАСЕН И СИЛЕН АРОМАТ АЗ ГО ЗНАЯ ЗАЩОТО СЪМ ГО ВИЖДАЛА ВЪВ ГЪРЦИЯ МОЖЕ ДА ГО ИМА И ВЪВ БЪЛГАРИЯ НО НЕ СЪМ ГО ВИЖДАЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар