Зелено

Ехарис – снежнобелият тропически нарцис

Как да отглеждаме ехариса?

26.01.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ехарисът, наричан още амазонска лилия, като много от цъфтящите растения, произхожда от тропиците на Латинска Америка. Това прекрасно цвете прилича по формата на цвета си на нарциса. Обикновено цъфти в бяло, а най-хубавото е, че цъфти два пъти в годината – веднъж през зимата и веднъж през пролетта.

Лятото е латентен период за растението, който е подходящ за пресаждане. След пресаждането ехарисът много бързо образува млади луковици.

Листата на ехариса са продълговати, лъскави и наситенозелени. Цветовете се издигат над тях на тънко и високо стъбло.

Местоположение и светлина

Ехарисът се нуждае от много ярка, но непряка светлина. Вирее добре и на леко сенчести места, но в никакъв случай плътна сянка. Поставяйте го на източни или западни первази. През лятото може да се наложи допълнително засенчване.

Температура

Подходящите температури за ехариса са около 15-18 градуса през зимата и умерени през лятото – не повече от 25-27. За ускоряване на цъфтежа температурите през зимата може да се повишат с няколко градуса.

Поливане

Почти през цялото време на годината ехарисът се полива обилно с изключение на периода на латентност през пролетта до август, когато поливането почти спира. Все пак не трябва да се допуска пресъхване на почвата, защото растението загива.

Ехарисът обича високата влажност на въздуха, затова е добре листата да се пулверизират редовно, но не и цветът. Лъскавите му листа можете да забърсвате и с мокра гъба от време на време.

Почва

Ехарисът е непретенциозен към почвата. Обикновената градинска почва е подходяща за него. Важно е да е добре обогатена с хранителни вещества, затова го наторявайте с течни минерални торове за цъфтящи растения през пролетта и късната есен.

Размножаване

При пресаждането, което става през късната пролет или лятото, най-лесно се отделят млади луковички, които се засаждат в нови саксии. Луковиците се поставят на неголяма дълбочина на около 4-5 см разстояние една от друга.

Снимки: Wikimedia Commons; iStock

Коментирай