Зелено

Гинура – зеленина с лилав оттенък

Как да отглеждаме гинурата?

17.03.2016г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Гинурата е красиво разклоняващо се тревисто растение от семейство Сенникоцветни. Интересното при гинурата е, че върху листата ѝ се образуват лилави власинки, придаващи хубави нюанси на растението.

Гинурата цъфти в цветове, подобни на глухарчето. Те обаче трябва да се премахват още преди да са цъфнали, защото издават неприятен аромат. От време на време стъблата на гинурата трябва да се прищипват, за да се провокира разклоняване и обем.

Местоположение и светлина

Гинурата не е претенциозно растение. Може да се постави във висящи саксии, защото с разклоняване пада красиво надолу. Подходящи са източните и западните прозорци, тъй като не обича постоянно и силно слънчево греене.

През повечето време е препоръчително светлината да е обилна, но непряка.

Температура

Подходящата температура за гинурата е умерената. Градусите е добре да са от порядъка на 15-18.

Поливане

Поливането е умерено до обилно. През летните месеци се полива по-активно заради жегите. През зимата се полива всеки ден, но в по-малки количества. Не е необходимо да се пръскат листата, защото загниват и падат.

Свързани статии

Почва

Подходящата почва за гинурата е глинестата. Тя трябва да е обогатена с хумус, торф и малко пясък. През активния период на пролетните и летните месеци се наторява през 2-3 седмици с течни минерални торове за зелени тревисти растения.

Размножаване

Размножаването се прави чрез листни или стъблени резници, които се потапят във вода, докато пуснат корен. Може да се прави както през пролетта, така и през есента.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай