За дома

Бананова вода за растенията в градината и на балкона – за силен и буен растеж

Банановата вода кара растенията да цъфтят прекрасно и да са свежи

18.08.2023г. / 13 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Все повече хора отглеждат различни растения - цветя, билки, зеленчуци, както в градините си, така и на балкона в апартамента. А за да растат цветята свежи и прекрасни е добре да ги наторяваме редовно. Известни са някои естествени торове като утайката от кафе и яйчените черупки, но чували ли сте, че водата от банан също е прекрасен наторител.

Банановата вода е лесна за приготвяне и това я прави още по-предпочитана за употреба. Как се прави?

Необходими са ви нарязани обелки от 1 или 2 банана, слагате ги в буркан или друг затворен съд, пълните го с вода и оставяте да преседи няколко седмици. След това изсипвате водата върху растенията. Според експерти в градинарството, накиснатите обелки от банан отделят ценни вещества във водата като калий и калций, а това автоматично превръща течността в евтин, домашен наторител.

Домашен тор за подхранване на растения - цъфтят безотказно

Логиката сочи, макар и да няма научно доказателство за това, че след в бананите се съдържа голямо количество калий, би следвало и в банановата вода да се отделя този ценен нутриент. А както е известно, калият стимулира растежа на растенията, заздравява ги и им помага да устоят на суша и вредители.

Кои растения "харесват" бананова вода?

Според любители градинари, банановата вода може да се използва при всички растения. Но, ако отглеждате градина с органик плодове и зеленчуци, ще е добре да използвате органик банани за приготвяне на течността. Това е препоръчително, защото повечето банани в магазинната мрежа са третирани със синтетични пестициди.

5 неща, които да правите за растенията си, освен да ги поливате

Колко често да я използвате?

Банановата вода може да се използва за поливане при повечето растения, независимо дали ги отглеждате навън или вътре. Честотата на поливане може да е един път седмично, когато поливате растенията си по график.

Растения, които привличат любовта в дома и семейството

Коментирай