Зелено

Азиатско лютиче - пухкаво и цветно

Как да отглеждаме азиатското лютиче?

06.06.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Азиатското лютиче е от род Лютикови и е многогодишно цъфтящо растение. Цъфти в разнообразни и пухкави цветове с много цветни листенца. Засажда се през април и цъфти от май до края на септември.

На пазара могат да се намерят много сортове лютиче, всички подходящи за засаждане в саксия или в градината. Известни са над 400 вида от семейство Лютикови. У нас най-разпространени са лютиче и жаблек.

Местоположение и светлина

Азиатското лютиче обича обилната светлина. Добре е да се постави на максимално дълго осветен перваз. В летните жеги се допуска леко засенчване, за да не се наруши цъфтежът.

Поливане

Поливането на лютичето е сравнително оскъдно. Почвата трябва да е винаги леко влажна, но не прекалено. Полива се слабо и не е необходимо да се прави всеки ден.

Температура

Умерените температури са подходящи за азиатското лютиче. То понася и горещини до 30 градуса през лятото. През зимата температурите не трябва да падат под 15 градуса.

Почва и наторяване

Добре е почвата да е богата на хранителни вещества. Подходящо е да смесвате градинската пръст с малко торф или добре изгорял оборски тор. Вече порасналите лютичета се поливат с минерални торове през 2-3 седмици.

Свързани статии

Пресаждане и размножаване

Лютичетата се пресаждат напролет. Размножаването става най-лесно чрез семена. Те се взимат през есента, изсушават се добре на сухо и проветриво място. Малко преди да бъдат посети се поставят във вода, за да омекнат.

След това се засаждат в рохка и влажна пръст. Покриват се със стъкло и се поставят на светло място. Това се прави през март. Добре е от време на време почвата да се пулверизира.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай