За дома

Лантана – цветна експлозия в дома

Как да отглеждаме лантаната?

15.04.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Лантана е изключително красиво цвете, цъфтящо в най-различни цветове. Срещат се повече от 150 вида като само някои от тях са култивирани и могат да се отглеждат в домашни или градински условия.

Лантаната е от семейство Върбинови. Цъфти в жълто, розово, червено, бяло, както и в смесени цветове. Важно е да се отбележи, че лантаната е отровна и не трябва да се докосва с голи ръце.

Местоположение и светлина

Лантаната е любителка на пряката слънчева светлина. Колкото повече обилна светлина има, толкова по-добре! Важно е само в летните месеци да се засенчва или да се поставя на място с непряка светлина, за да се предпази от изсъхване и повяхване.

Поливане

Поливането е умерено през по-голямата част от годината до обилно през сухите месеци. През лятото листата се оросяват през няколко дни за повишаване на влажността.

Почва

Почвата трябва да е изключително добре дренирана, за да не се задържа влага. Добре е на дъното на саксията да подредите няколко камъчета за по-добър дренаж. Няма особени предпочитания към почвената смес.

Торене

През активния период се наторява през 2 седмици. След преминаването на цъфтежа торенето се преустановява в ранната есен.

Температура

Свързани статии

Въпреки че лантаната е тропическо растение, тя обича умерени температури без особени колебания. През зимата минималната температура не трябва да пада под 10-12 градуса. През лятото издържа до 27-28 градуса.

Размножаване

Лантаната се размножава най-лесно чрез резници, които се взимат през пролетта, след като растението пусне филизи. Вкореняват се сравнително бързо.

Снимки: wikimedia commons

Коментирай