Цветя

Дуранта – индийският люляк

Как да отглеждаме дурантата?

02.06.2015г. / 13 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Дурантата е много красив цветно растящ храст. Той е от семейство Вербенови. Произхожда от тропическите райони на Централна и Южна Америка, по-точно Флорида, Мексико, Бразилия. Среща се още в Източна Индия.

Заради лилавия цвят на този храст, а и заради това, че се среща в Индия, я наричат още индийски люляк.

Растението достига височина между 4 и 6 метра. Листата са светлозелени, с елипсовидна форма и заострен връх. Цветовете имат силен и много приятен аромат. Обикновено са обагрени в лилаво, а в средата имат по-бледа розова ивица. Срещат се видове, цъфтящи в синьо.

Някои видове растат на по-малка височина и могат да се отглеждат вкъщи на закрито.

Температура


Дурантата е топлолюбива, затова през зимните месеци трябва да се поддържа температура от 16 градуса, не по-малко. През лятото растението може да издържи до доста по-високи градуси.

Важно е да не се оставя на силно течение.

Светлина

Дурантата обича светлината, така че не се притеснявайте да я оставите на директно огряно от слънцето място. Подходящо е както източно, така и западно изложение. Не е необходимо да й осигурявате сянка.

Поливане


Поливането е обилно и ежедневно през топлите месеци. През зимата се преминава към умерено поливане с по-малки количества вода.

Почва

Почвата трябва да е винаги влажна, никога не се допуска пресушаване. Един път в месеца наторявайте с течни торове за стайни цъфтящи растения.

Влажност

Дурантата е тропическо растение и влажността е от голямо значение за нея. Затова е важно да я оросявате всеки ден с пулверизатор.

През зимата, когато високите стойности на влажност на въздуха се постигат трудно, трябва да държите дурантата далеч от отоплителните уреди.

През летните месеци дурантата обича оранжерийните условия. Ако имате възможност да й ги осигурите, ще се радвате на максимума от това растение.

Пресаждане

Дурантата се пресажда веднъж на всеки 3 години в свежа почва, съдържаща оборски тор, листовка и пясък.

Свързани статии

Размножаване

Размножаването става чрез резници или семена. Резниците се вкореняват в средно големи саксии, които се държат в стайна оранжерия.

Ако размножавате чрез семена, посейте ги през януари – март. И в двата случая размножаването изисква подгряване на почвата.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай