Цветя

Бувардия – закачлива и нежна

Как да отглеждаме бувардията?

30.11.2016г. / 14 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бувардията е много красиво и интересно цъфтящо растение. Родината ѝ е Мексико и Централна Америка. Листенцата ѝ са леко заострени, а цветовете ѝ наподобяват издължени камбанки. Тръбести са и се срещат в различни цветове – лилаво, червено, жълто, бяло. Ароматът им е много приятен, което прави бувардията подходяща за отглеждане у дома.

Тя не обича студените зими, така че за предпочитане е да се отглежда като саксийно, а не градинско растение. Бувардията цъфти от октомври до декември, когато повечето цветя зимуват.

Местоположение и светлина

Бувардията обича засенчените места. Не понася директната слънчева светлина. Поставяйте я на северни, западни или източни первази, като в последните два случая осигурете засенчване.

Температура

Подходящата температура за бувардията е умерената – между 20 и 25 градуса. През зимата градусите не трябва да падат под 10.

Поливане

Бувардията предпочита влажна среда. Поливайте често, но не обилно. Препоръчително е да се полива в чинийката, а не директно в пръстта. Поддържайте почвата винаги влажна, но не подгизнала. Засушаването вреди на растението, особено през лятото.

Влажност

Осигурете висока влажност на бувардията най-вече в горещите месеци, но го правете не чрез опръскване, а чрез подлагане на съд с вода под чинийката. Бувардията цъфти обилно и е противопоказно да се пръска тогава.

Свързани статии

Почва

Обикновената градинска пръст е подходяща, но смесена с малко пясък и глина. Наторява се веднъж на 3 месеца с подходяща минерална смес за цъфтящи растения. Не прекалявайте с торенето, защото може да предизвика загниване.

Размножаване

Размножаването става най-лесно чрез разделяне на коренищата или чрез взимане на листо. Листото се поставя в мокър памук или влажен пясък, докато пусне мустачета. След това се засажда в саксия през пролетта.

Снимки: iStock; wikimedia commons

Коментирай